Ineens verandert je leven drastisch. Dat overkwam Herma Jaspers-Kotterink, geboren en getogen in de prachtige buurtschap Junne gelegen in de gemeente Ommen. Natuurlijk Ommen bracht Herma Jaspers-Kotterink op dinsdag 2 augustus 2016 een bezoek. Ons werd al heel snel duidelijk ‘Maak je kennis met Herma, dan maak je kennis met Junne’, want zoals ze direct zegt: ‘Junne is mijn plekkie’.

08028296-ibr-no
Foto: Herma Jaspers-Kotterink ‘Junne is mijn plekkie’.

In 2010 kreeg Herma een herseninfarct. Haar leven, maar ook dat van haar man en hun twee kinderen, stond compleet op zijn kop en veranderde voorgoed. Herma verbleef 14 dagen in het ziekenhuis en revalideerde een aantal maanden in De Vogellanden in Zwolle. In de weekenden ging ze naar huis. Ze is gedeeltelijk halfzijdig verlamd. Haar rechterarm zoals ze zegt ‘doet het niet meer’ en haar rechterbeen werkt ook niet helemaal meer mee. Lopen lukt redelijk, maar kleine stukjes.

08028312-ibr-no

Wilskracht, liefde voor en van de mensen om haar heen en de prachtige natuur sleepten haar er doorheen. Haar beste vriendin Erika uit Den Ham is haar tot grote steun en helpt haar nog steeds met verschillende werkzaamheden. Herma is een echte natuurliefhebber. Ze was vrijwilliger bij het voormalig Natuurinformatiecentrum in Ommen. In 1994 volgde ze een Natuurcursus die gegeven werd door het IVN. Zesentwintig avonden ging ze naar cursus en deze sloot ze succesvol af. Ze is een gepassioneerd natuurgids. Na haar herseninfarct was ze vastbesloten, ze moest de natuur weer in. Ze organiseert in Junne af en toe een reeën-excursie en een vlindermiddag. Op aanvraag organiseert ze excursies voor groepen.

08028219-ibr-no

Herma nodigde ons uit voor een ritje door Junne. Herma kan zich goed verplaatsen in haar milieuvriendelijke elektrische golfkarretje. ‘Dankzij dit karretje kan ik genieten van de natuur en kan ik nog rondleidingen geven hier in Junne’, vertelt Herma. Al rijdend en hobbelend over de paden komen we bij een oude Vechtarm. ‘Dit is het mooiste plekje van Overijssel’, zegt Herma vol overtuiging al wijzend naar de oude Vechtarm. Ik kijk rond en al gauw merk ik hoe prachtig het gebied is.

08028211-ibr-no08028226-ibr-no

Landgoed Junne is zo’n 1000 hectare groot. Zo rond de 750 hectare bestaat uit bos en 250 hectare uit landbouwgrond. Je kunt in het gebied heerlijk wandelen. In de open plekken in het bos, waar veel gras groeit, kun je reeën tegenkomen. Herma toont ons de open plekken.

08028242-ibr-no08028223-ibr-no

Als we haar vragen waar ze ons nog meer naartoe leidt zegt ze ‘Via de mooie beukenlaan gaan we naar de stuw en de vistrap’. We stappen weer bij Herma in en vervolgen ons avontuur in Junne op weg naar de stuw. Ik sta versteld van de wijze waarop ze over de paden rijdt, de bochten neemt en tussen de bomen door manoeuvreert. Knap en dapper….

08028257-ibr-no

Bij de stuw en de vistrap aangekomen verschijnt wederom een lach om Herma’s gezicht. De vergezichten, de stuw en de vistrap maken haar blij. ‘Kijk daar vliegt een buizerd’, zegt Herma. Met haar verrekijker ontgaat haar niets. Al rondkijkend ontdekken we de buizerd en zien we de vogel vliegen. Leuk hoor zo’n natuurgids die je er op wijst welke dieren er aanwezig zijn en je bewust maakt van het mooie stukje natuur in Ommen. In dit geval in de buurtschap Junne! Houd de agenda op Natuurlijk Ommen in de gaten want wij zetten daar natuurlijk ook excursies op en ook die van Herma in Junne.

08028261-ibr-no08028267-ibr-no

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Heb je een tip of een vraag voor de reactie? Mail naar: redactie@natuurlijkommen.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.