Afgelopen week stond in het teken van de begroting voor 2018. De laatste van deze collegeperiode. De stukken zijn naar de raad gegaan en het college heeft met de pers gesproken over de inhoud. Gelukkig zijn we uit de economische crisis. Dat vindt ook zijn beslag in de financiële situatie van de gemeente. Op 2 november kan iedereen inspreken op de begroting. Dat is mooi, want het gaat u allen aan. De raadsleden horen graag wat u vindt van de voorstellen. Tijdens de raadsvergadering op donderdag is het hondenbeleid aangenomen. Niet over wel of niet een hond of de hondenbelasting, maar over de overlast van hondenpoep. Hier hoort u nog van.

ilona-lagas-ibr-no

Op vrijdag waren de bestuurders van alle Vechtdalgemeenten uitgenodigd door het bestuur van LTO Noord afdeling Vechtdal. Raadsleden uit Dalfsen, Ommen en Hardenberg en wethouders uit Hardenberg en Ommen werden gastvrij ontvangen bij Manege Laarbrug. Voorzitter Gerrie Kleene heette ons welkom en schetste een helder beeld van de situatie waar de agrarische sector zich in bevindt. Zij vroeg met name aandacht voor de effecten van emotie-politiek. Na de goed verzorgde lunch vertelde Eddie Schwieters ons alles over de vele aspecten van zijn bedrijf. Naast het houden van een manege verbouwt hij onder anderen boekweit, haver en spelt. Hij begon met spelt, omdat bakker Van der Most spelt nodig had. Dit is inmiddels aardig uit de hand gelopen, want we konden ook de eenvoudige maar effectieve installatie bewonderen waarmee Eddie zijn granen maalt. Mooie samenwerking tussen twee geweldige vertegenwoordigers van de Vechtdalproducten.

Het tweede bezoek was aan Johan en Anneke Schuttert bekend van de Vechtdal Eieren. Dat was wel even andere koek. Deze familie is zwaar getroffen door de ‘fipronil-affaire’ en de bijbehorende bureaucratie. Hier hoorden wij eerst het passievolle verhaal over hoe zij samen hun bedrijf runnen, maar vooral ook ‘hoe nu verder?’ Via Facebook kunt u het wel en wee volgen. Onlangs schreven zij nog een blog over de situatie. Alle aanwezigen toonden diep respect voor het feit dat zij ons ondanks alles hartelijk ontvingen en zo openhartig over hun onzekere toekomst spraken. Deze mensen verdienen alle steun. Wat hen vooral zo steekt is dat zij en hun collega’s als slachtoffer van het handelen van anderen, vaak als de schuldigen worden gezien. Ik raad iedereen aan die wil horen hoe de vork nu echt in de steel zit, eens naar hun verhaal te luisteren.

Geschreven door wethouder Ilona Lagas-Meijer

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.