Het college van B&W presenteert een structureel sluitende begroting voor 2016. Wethouder Ko Scheele: ‘Kernwoorden van het financiële beleid voor de komende jaren zijn gedegen, sober, voorzichtig en doelmatig’.

De in het voorjaar door de gemeenteraad vastgestelde Kadernota 2016 en het Meerjarenbelastingplan 2015-2020 vormen de basis voor de begroting voor 2016. De maatregelen uit de Kadernota en het belastingplan zijn in deze begroting verwerkt. Mede dankzij deze maatregelen is het gelukt een structureel sluitende meerjarenbegroting te presenteren.

Investeren in voorzieningen

In de Kadernota is ervoor gekozen om de voorzieningen voor Ommen waar mogelijk te behouden en te versterken, om Ommen ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk te houden. Zo worden maatregelen voorgesteld voor de vernieuwing van onderwijshuisvesting, voor de bouw van een sporthal in Ommen, de aanleg van een kunstgrasveld op sportpark De Molenesch in Vilsteren en het vervangen van openbare verlichting. Een aantal uitgaven waar in de Kadernota nog geen bedrag aan gekoppeld was, is nu concreet ingevuld. Het gaat onder andere om geld voor het uitvoeren van een marketingstrategie om Ommen als aantrekkelijke woon-, werk- en recreatiegemeente op de kaart te zetten en het in stand houden van combinatiefunctionarissen voor sport en cultuur.

Beheersing van de risico’s

Het college vraagt specifieke aandacht voor de risico’s voor de komende jaren. De begroting vertoont nu  een positief saldo, maar de rijksinkomsten en -maatregelen met gevolgen voor de Ommense begroting zijn zeer onzeker. Waar mogelijk speelt het college nu al in op een aantal van deze risico’s. De verkoopprognoses voor bedrijventerrein De Rotbrink hebben de nadrukkelijke aandacht van het college, daarom wil het college met verschillende betrokkenen in gesprek over de toekomst van De Rotbrink. In de begroting houdt het college wel alvast rekening met extra toekomstige rentelasten voor dit bedrijventerrein.

Incidentele uitgaven

De begroting laat in 2016 nog wel een incidenteel tekort zien. Dit komt door enkele bijzondere incidentele uitgaven. Zo trekt het college € 1.3 miljoen uit voor onderwijshuisvesting.  Met dit bedrag wil het college de waardevermindering opvangen van gebouwen van scholen die verhuizen naar een nieuw schoolgebouw.

Het incidentele tekort wordt opgevangen door de reserves in te zetten. De algemene reserve bedraagt op 1 januari 2016 € 4.5 miljoen. Daarmee voldoet de reserve aan de door de gemeenteraad vastgestelde norm.

‘Scherpe keuzes maken’

Wethouder Ko Scheele: ‘Kernwoorden van het financiële beleid voor de komende jaren zijn gedegen, sober, voorzichtig en doelmatig. We leven in een onzekere economische tijd en we zijn er nog niet. Om een stabiele koers te kunnen blijven varen, moeten we scherpe keuzes maken en steeds kritischer naar onze uitgaven kijken. We hebben de risico’s steeds beter in beeld en willen daar op anticiperen. Toch zijn we blij dat we binnen de beperkte middelen die we hebben, ruimte hebben gevonden om te blijven investeren in voorzieningen, zodat we Ommen aantrekkelijk houden voor toekomstige generaties’.

De gemeenteraad bespreekt de begroting in de raadscommissie van 5 november en de raadsvergadering van 12 november.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.