Oud-wielrenner Hennie Kuiper heeft op zaterdagochtend 25 juni uur de opening verricht van de ANWB Fietsdag bij het Landgoedcentrum in het prachtige Vilsteren. De ANWB organiseert fietsdagen door heel het land met als doel om organisaties die zich bezighouden met fietsen met elkaar te verbinden en elkaar te versterken. Tijdens de Fietsdagen worden deelnemers verzocht om een enquête in te vullen, waarvan de uitkomsten kunnen bijdragen aan het verbeteren van fietspaden, bewegwijzering etc.

Tijdens deze gelegenheid was er ruimte voor een ‘meet en greet’ met de oud-wielerlegende, vooraf sprak hij de belangstellenden toe.

Hij vertelde dat hij geboren is in Denekamp en opgroeide binnen een groot gezin. Als jongetje van acht kreeg hij zijn eerste fiets waar hij ook mee naar school fietste en dat waren aardig wat kilometers. ‘Doen wat je leuk vindt en volhouden’, dat waren woorden die een paar keer terugkwamen tijdens het woordje dat hij sprak.

Op viertienjarige leeftijd wilde hij mee doen aan een fietswedstrijd in Wierden. Niet wetende waar Wierden lag, stapte hij op de fiets. Hij is de ANWB nog steeds dankbaar, want dankzij de borden kwam hij toch in Wierden, daar werd natuurlijk hartelijk om gelachen.

06254619-ibr-no
Foto: Wielerlegende Hennie Kuiper (links) tijdens de ANWB Fietsdag in Vilsteren.

Er werd hem in Wierden verteld dat de wedstrijd alleen bestemd was voor inwoners van Wierden. Toch gaf hij niet op en bleef staan totdat iemand zei ‘laat hem toch meerijden’. Uiteindelijk behaalde hij de tweede prijs van de Jeugd Ronde en ontving het bekertje dat hij toonde aan de aanwezigen. In 1972 werd hij Olympisch Kampioen op de weg in München. Met enige bescheidenheid toonde hij zijn gouden plak. ‘Ze zijn me even lief’, zij Hennie Kuiper. ‘Voor beiden heb ik evenveel gedaan’. Doen wat je leuk vindt en volhouden dat is belangrijk!

06254657-ibr-no
Foto: ‘Ze zijn me evenlief’, aldus Hennie Kuiper.

In 1975 werd hij wereldkampioen. In de Tour de France in 1977 en 1980 werd hij tweede. Hij won in 1981 de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Lombardije in 1981, Parijs Roubaix in 1983 en Milaan-Sanremo in 1985.

https://www.youtube.com/watch?v=45hyOOAM1OM

Hij geniet nog veel van het fietsen, zo vertelt hij. Niet alleen van het fietsen, maar ook van de prachtige natuur. Hij wijst naar de prachtige oude eik. ‘Ik schat dat die een jaar of zeventig is? Daar kan ik dus ook van genieten’. Hij is ondertussen ook opa en fietste een tijdje geleden nog met zijn kleinkind een behoorlijke afstand naar Enschede.

Respect voor elkaar enorm belangrijk volgens Kuiper. ‘We zijn een dichtbevolkt landje, het is belangrijk dat we rekening houden met elkaar’. Als fietser kom je wandelaars tegen, mensen te paard etc. Fietsen is ontzettend gezond en een fijne vrijetijdsbesteding. Het is belangrijk om goede kleding en beschermingsmiddelen te dragen. Zo demonstreerde hij o.a. nog even hoe je je helm het beste kunt bevestigen.

06254641-ibr-no

Veel vrouwen hebben het zadel te hoog staan. Als je fiets goed is afgesteld op het lichaam van de berijder dan ervaar je het fietsen nog prettiger.

06254675-ibr-no06254669-ibr-no06254673-ibr-no

Na de route stapten de mensen op de fiets en begonnen aan de mooie fietstocht vanuit Vilsteren.

06254661-ibr-no06254667-ibr-no

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.