In de week van de Duurzaamheid van 10 tot en met 15 oktober organiseren SOM en de gemeente Ommen verschillende activiteiten om duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij de inwoners. Zo las burgemeester Mark Boumans maandagochtend 10 oktober voor op de Ichtusschool in Lemele en was er dinsdag 11 oktober een energiemarkt waar informatie werd gegeven over energiebesparing en beschikbare subsidies. Zaterdagochtend 15 oktober is er tussen 9.00 en 12.00 uur een Repair- en Taalcafé bij Noggus & Noggus aan de Strangeweg 23 in Ommen. Hier is tussen 10.00 en 12.00 uur ook de start van de duurzame fietstocht. Een tocht van zo’n 14 kilometer langs zeven duurzame bedrijven in en om Ommen. Bij de start van de fietstocht krijgt u een route met meer wetenswaardigheden over de duurzame bedrijven. Ook is er bij diverse stops een leuke attentie voor de deelnemende fietsers.

Duurzame fietstocht
• Kringloopwinkel Noggus & Noggus zet zich in voor milieu, mens én economie. Naast de inzameling en verkoop van herbruikbare goederen zorgt Noggus & Noggus ook voor socialesom werkgelegenheid in de vorm van vrijwilligerswerk en stageplekken.
• Molen de Lelie (Molenpad 7) stamt uit 1846 en werd in 1973/1974 geheel gerestaureerd. De korenmolen wordt professioneel gebruikt door molenaar Anton Wolters. In de winkel bij de molen worden biologische, ecologische, verse producten verkocht en ook ambachtelijke meelproducten en diervoeders.
• Vechtoevers / Ruimte voor de Vecht (Vechtkade) : het project Vechtoevers Ommen heeft gezorgd dat er meer ruimte voor water is, waardoor er ook meer kansen ontstaan voor recreatie en natuur. De rivier de Vecht is, o.a. door de inrichting met wandelpaden, meer bij het stadscentrum betrokken.
• Vechtdaleieren (Varsenerwge 5b): de 25.000 kippen in het bedrijf hebben een overdekte scharrelruimte, met in de stal een voliere-systeem. De kippen hebben volop ruimte in de grasweide en boomgaard, een natuurlijk dag- en nachtritme, eten zuiver plantaardig GMO-vrij voer en er wordt geen antibiotica gebruikt.
• Wijngaard De Varsenerhof (Emslandweg 6) gebruikt voor haar wijnen alleen druiven die op een milieuvriendelijke manier gekweekt kunnen worden in Nederland, zonder het gebruik van chemicaliën. Het kweken van de druiven tot het bottelen van de wijn wordt in eigen beheer gedaan. Naast wijnen en sappen maakt de Varsenerhof ook jam, limonade, saus en Chutney.
• DOEK (Schurinkstraat 44) is het ‘Drie Onder Eén Kap (DOEK)gebouw waarin politie, brandweer en de dienst Openbare Werken van de gemeente Ommen zijn gevestigd. Een duurzaam en markant gebouw met een ‘energiedak’, waarbij warmte van het dak wordt opgeslagen in de bodem. Via een warmtepomp wordt hieruit de warmte voor de vloerverwarming gehaald.
• De wijk Alteveer is gebouwd in de jaren negentig volgens nieuwe inzichten op het gebied van duurzame stedenbouw. Ook is er meer rekening gehouden met de natuur bij de aanleg en onderhoud van het groen in de wijk, de centrale groenstructuur met waterpartijen loopt als verbindingszone via Alteveer naar het Ommerbos.

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.