Op zondag 2 augustus 2015 hebben winkeliers voor de derde keer op zondag winkels geopend voor inwoners, bezoekers en toeristen. Volgende week zondag 9 augustus is de laatste winkelopenstelling. Ook vindt dan Montmartre plaats rond de kerk. Net als de eerste twee zondagen was het in de binnenstad van Ommen gezellig. Op de terrassen was het druk. Flater pretorkest was net als vorige week aanwezig en zorgde voor vrolijke muziek.

SAM_1838-ibr-no

SAM_1853-ibr-no

Winkels open en winkels gesloten

Zondag… Voor de één een rustdag voor de ander een dag om te gaan winkelen of een terrasje op te zoeken, de ander neemt een duik in de Vecht, een ander bezoekt een kerkdienst. Iedereen geeft op zijn of haar eigen manier invulling aan de zondag.

Niet alle winkels zijn op zondag geopend. Sommige ondernemers houden bijvoorbeeld hun deuren gesloten omdat ze rust belangrijk vinden, anderen vanwege geloofsovertuiging. Sommigen willen gewoon tijd vrij houden voor andere dingen. Een aantal ondernemers hielden hun deuren gesloten, niet omdat ze niet open wilden, maar omdat ze de planning niet rond konden krijgen met personeel. ‘Je kunt niet zomaar iemand in de winkel of achter de kookplaat zetten. Je moet toch zorgen dat je gekwalificeerd personeel hebt staan om de kwaliteit en service te leveren waar je voor staat als ondernemer ‘, zo hoorden we een ondernemer zeggen.

Op 2 juli werd er tijdens de raadsvergadering besloten dat winkels voor vier zondagen ontheffing mochten aanvragen. Daarna is er tijdens een bijeenkomst van de handelsvereniging Ommen door ondernemers besloten om voor vier zondagen achter elkaar ontheffing aan te vragen. De eerste zondag winkelopenstelling was op 19 juli, twee en een halve week na de raadsvergadering. Vakanties van personeelsleden van ondernemers waren al besproken. Dat deze beslissing door de gemeenteraad midden in het seizoen is genomen was voor ondernemers verre van ideaal te noemen.

SAM_1842-ibr-no

Volle tassen en terrassen in de Ommer binnenstad

Het weer was weer fantastisch. Net als de eerste twee zondagen was ook deze dag de zon te zien en voelbaar. De terrassen waren overal druk bezet. In de winkels liepen ook mensen in en uit. Niet alleen om te kijken, maar ook om te kopen. De dames op onderstaande foto hadden hun handen vol en keken blij na een zo te zien geslaagde winkelmiddag in Ommen.

Er is veel aandacht gegeven aan de winkelopenstelling op zondag en deze is goed gepromoot door middel van onder andere spandoeken, met een vliegtuig vanuit de lucht. Flyers zijn verspreid en verschillende media hebben er aandacht aan gegeven. Er is door velen hard gewerkt om de winkelopenstellingen op zondag op een snelle en heldere manier in de regio te communiceren en te promoten.

SAM_1857-ibr-no

SAM_1836-ibr-no

Zijn er zoveel mensen geweest of zijn de afvalbakken te klein of beide?

De koopzondag laat haar sporen na. Dat is te zien in en rond de afvalbakken in de binnenstad bij de Markt. Gelukkig zitten die helemaal vol. Op een aantal plekken nabij de Markt kon er in de afvalbakken niets meer bij. Het gevolg is zichtbaar op onderstaande foto’s.

received_1146004488807397
Foto: Gerhard Veurink

received_1146004532140726
Foto: Gerhard Veurink

received_1146004578807388
Foto: Gerhard Veurink

Ieder had het op zijn of haar eigen manier gezellig in Ommen

Niet in alleen in de binnenstad was het gezellig maar aan de Vecht op de campings hadden de mensen het ook naar hun zin. Langs de campings aan de Vecht had men aan en in het water plezier.

SAM_1863-ibr-no

Zondag 9 augustus vierde en laatste winkelopenstelling en Montmartre

De winkeliers in Ommen hebben voor vier keer ontheffing gekregen en zijn vrij om hun winkels open te stellen. Zondag 9 augustus is de laatste winkelopenstelling op zondag. De winkelopenstellingen op zondag maken deel uit van een onderzoek dat door de gemeente Ommen wordt uitgevoerd. In maart 2016 komt er een nieuw voorstel met betrekking tot de winkelopenstelling die in de raad zal worden behandeld.

Montmartre wordt gehouden op de laatste koopzondag. Kom gezellig op 9 augustus naar Ommen.

Openingstijden winkels op zondag 9 augustus 2015 en aanvang Montmartre:
Winkels binnenstad: 12.00 – 17.00 uur.
Supermarkten Albert Heijn en Jumbo: 12.00 – 19.00 uur.
Aanvang Montmartre: 13.00 – 17.00 uur.

SAM_1858-ibr-no

SAM_0479
Foto: Montmartre op 19 juli 2015. (Vindt ook plaats op zondag 9 augustus 2015)

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.