Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen wil de verordening leerlingenvervoer aanpassen. Wanneer de raad hiermee instemt gaat de nieuwe verordening op 1 januari 2016 in. “We hebben goed gekeken naar de suggesties van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). De verordening past nu beter bij het beleid van de gemeente waarbij meer wordt uitgegaan van de kracht van de inwoners”, licht wethouder Ko Scheele toe.

Leerlingen met een lichamelijke, zintuigelijke of psychische handicap kunnen gebruik maken van het leerlingenvervoer, ongeacht hoe groot de afstand is naar hun school. Daarnaast is er leerlingenvervoer voor kinderen die op het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs of speciaal voortgezet onderwijs zitten en die verder dan 6 kilometer van hun school wonen. Ook voor kinderen die in verband met hun geloofsovertuiging verder dan 6 kilometer moeten reizen naar hun school is er leerlingenvervoer.

Daarbij kijkt de gemeente altijd naar de veiligheid van de route; wanneer deze voor kinderen niet veilig is in verband met verkeer, wordt leerlingenvervoer aangeboden, ook als de route korter is dan 6 kilometer. “Met name het speciaal onderwijs heeft hier aandacht voor gevraagd. Om die reden is er voor kinderen die over de Vechtbrug naar school moeten de mogelijkheid gebruik te maken van leerlingenvervoer”, vertelt wethouder Scheele.

Voor het leerlingenvervoer wordt een eigen bijdrage gevraagd. Om te voorkomen dat de kosten te hoog oplopen geldt per gezin een maximale bijdrage. Ook wordt gekeken naar het inkomen van het gezin. Voor kinderen die door hun handicap niet met eigen vervoer kunnen, hoeft geen eigen bijdrage te worden betaald.

De gemeenteraad vergadert op 5 november over dit onderwerp. Wanneer de raad met het voorstel instemt, gaat de regeling in op 1 januari. Voor kinderen die nu gebruik maken van het leerlingenvervoer is er een overgangsperiode waardoor leerlingen dit schooljaar het leerlingenvervoer houden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.