Wethouder Ko Scheele overhandigde op dinsdagavond 28 maart aan veertien vrijwilligers van Taal voor het Leven het certificaat van taalcoach. De kersverse taalcoaches hebben de basistraining hiervoor gevolgd bij het Taalpunt in Ommen, zes komen uit Nieuwleusen, de andere acht komen uit de gemeente Ommen. De training was een gezamenlijk aanbod van het Taalpunt Dalfsen en het Taalpunt Ommen, de taalcoaches worden in hun eigen gemeente ingezet. De training was in handen van de taalcoördinatoren Hanneke Ardesch en Marleen Prins, de voorganger van Trees Ex, de huidige coördinator in Ommen. Het totaal aan actieve taalcoaches in de gemeentes Dalfsen en Ommen komt hiermee op ruim 100.

taalcoaches certificaten (19) (Large)

Basisvaardigheden

Taalcoaches worden ingezet om anderen te helpen met het verbeteren van een of meer basisvaardigheden als lezen en schrijven. Het vergroten van de woordenschat, conversatie, e-mails schrijven, een bijsluiter lezen, het voeren van een sollicitatiegesprek horen tot de mogelijkheden. Zo wordt er een eigen traject uitgezet met aandacht voor de specifieke wensen van elke hulpvrager. Nieuwkomers maken door de taallessen op een vanzelfsprekende manier ook kennis met de Nederlandse cultuur.

Match

De vraag naar taalcoaches is groot, vrijwel alle vrijwilligers van deze lichting hebben inmiddels een taalvrager toegewezen gekregen. Wethouder Scheele speelde daarop in door van elke taalcoach iets specifieks te noemen, vaak in relatie tot hun contact met de taalvrager. Een match komt soms bijna toevallig tot stand, Marianne Cremers ging bij het Taalpunt informeren of er al iemand was die zij zou kunnen gaan helpen. Op hetzelfde moment meldde Shu Jing uit China zich aan. De beide dames raakten in gesprek en de koppeling was gemaakt. Romke de Jong begeleidt een Syrische man met wie hij Nieuwleusen al verkend heeft. Bernadette Groot Koerkamp kwam via de zomertaalschool van Vluchtelingenwerk bij het Taalpunt, ze ondersteunt nu bij Landstede Welzijn de lessen Verhoging Taalvaardigheid. Lia Tijssen begeleidt een Nederlandse man, door de verbetering van zijn taal wordt hij steeds zelfverzekerder en dat leidt weer tot beter taalgebruik. Zo zien de taalcoaches al snel resultaat van hun inzet.

In de loop van 2017 komt er mogelijk een nieuwe basistraining voor taalcoaches. Meer informatie hierover is te krijgen bij het Taalpunt in de eigen gemeente.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.