OMMEN – Stil staan bij 70 jaar bevrijding in Ommen heeft een stroom van positieve reacties opgeleverd aan het adres van de organisatoren. Die zijn blij met deze grote bijval vanuit de samenleving.  Zo reageerden de dames Riet Vosjan en Annie Makkinga met een gezamenlijke mail aan de besturen van de gemeente Ommen, de Gemienschop van Oll Ommer, de HKO, het Streekmuseum en het Ommer Mannenkoor:

“Geacht bestuur,

Ondergetekenden  willen  u hartelijk danken voor de wijze waarop wij in Ommen op zaterdag 11 april jl. op een goede, mooie en waardige wijze hebben mogen gedenken dat wij 70 jaar geleden  in Ommen zijn bevrijd.

Een kort overzicht van deze dag.

De dag begon ‘s morgens om 06.00 uur bij de Hervormde kerk en het klokkenhuis met een gedicht geschreven en uitgesproken-  in het dialect – door de voorzitter van de “Gemienschop van Oll Ommer “ de heer G. Steen en een toespraak van onze burgemeester  de heer  M.J. Ahne.  Onder het klokluiden gingen alle aanwezigen  naar de het oude gemeentehuis en de Vecht om op de plek te staan waar de Canadezen onze stad binnenkwamen. Terug bij de kerk zongen wij één couplet van “Het Wilhelmus” en daarna werden wij gastvrij ontvangen in “De Herberg” met een kop koffie en broodje.

Om 11.00 uur  stonden wij bij het gemeentehuis van Ommen en werden wij toegesproken door de voorzitter van “Historische Kring Ommen” – de heer B.J. Warmelink en opnieuw door de burgemeester – de heer Ahne.  Hier werd stil gestaan bij het leed van de oorlog en werden de 71 personen herdacht. Er werd een oproep gedaan dat wij moeten doorgaan met het vertellen aan de volgende generaties, die de oorlog niet hebben meegemaakt,  hoe ons land en ook Ommen heeft geleden onder de bezetting. Toen de panelen met al de namen werden getoond werd het stil.

Heel bijzonder dat deze namen nu naast het monument in de muur van het gemeentehuis zijn aangebracht.

’s Avonds werd de dag afgesloten met een prachtig concert van het “Ommer Mannenkoor” – onder de goede leiding van de heer G. Veldman – in de Gereformeerde kerk te Ommen. De avond werd geopend met een toespraak van de burgemeester – de heer Ahne . Het werd een prachtig concert. Tijdens een potpourri van vaderlandse liederen werd opnieuw één couplet van “Het Wilhelmus” gezongen.( Het hadden  eigenlijk  de 2 coupletten moeten zijn )  

Met een prachtig slotlied werd deze avond en de dag afgesloten. Buitengewoon!

Naast dit alles heeft ook het “Streekmuseum” op een bijzonder wijze aandacht willen schenken  aan de bevrijding van Ommen. Ook die inzet mogen wij als Ommenaren  niet vergeten en is nog te zien in het museum.

Wij en alle Ommenaren,  die hierbij aanwezig zijn geweest , willen u hartelijk danken voor uw inzet en uitvoering van deze gedenkwaardige dag op de  “11e  april  van het jaar 2015”.  Veel dank hiervoor!

Met een vriendelijke groet,

A.Makkinga en M.J. Vosjan.”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.