Vechtzomp Hanzestad Ommen is in Ommen omarmd door vele mensen die getuige wilden zijn van de doop en de tewaterlating nadat er lange tijd intensief is gebouwd aan de historische Vechtzomp.

De Vechtzomp werd vanaf de OCB aan de Strangeweg via de Danteweg over de Vechtkade vervoerd naar de Vechtbrug. Er is door vele vrijwilligers hard gewerkt aan de bouw van de zomp. Dankzij de medewerking van deze vrijwilligers en sponsoren werd het een prachtige zomp die gaat varen op de Vecht.

De Vechtzomp kreeg de naam ‘Hanzestad Ommen’. Een hele herkenbare naam want Ommen is een echte hanzestad. De oevers van de Vecht en ook de Vechtbrug stond vol met mensen. Het weer kon niet mooier. De Oranjezon scheen doorlopend tijdens deze happening. Er stond nog wel een matige frisse wind, toch was het erg aangenaam.

Een (Vechtzomp), boot of een schip wordt altijd gedoopt door een dame. Dit keer verrichtte Lotte de doop voordat de zomp te water werd gelaten. Ze werd vergezeld door burgemeester Hans Vroomen die vooral zijn waardering uitsprak naar iedereen die heeft bijgedragen aan deze prachtige zomp. Nadat de doopceremonie voorbij was werd de zomp te water geladen.

Op het moment dat de zomp in aanraking kwam werd onder luid gejuich, applaus en getoeter gevierd dat de zomp eindelijk zijn bestemming heeft bereikt. De boot werd bevrijd uit de blauwe hijsbanden waarmee de kraan de ruim 5000 kilo zware zomp het water in hees.

Dit verliep net iets anders dan in het draaiboek was opgenomen. Een deel van een hijsband was vast komen aan de onderzijde van de zomp. Gelukkig was er een duikteam aanwezig en een duiker dook in het water en probeerde de hijsband los te maken. Dat lukte niet direct omdat er een flinke stroming in de Vecht stond, maar na een tweede poging lukte het.

Nadat de zomp was bevrijd van de hijsbanden werd de boot gereed gemaakt om naar de Vechtkade te varen.

Bij het paviljoen aan de Vechtkade werd Vechtzomp Hanzestad Ommen verwelkomd door andere zompen. Het was een prachtig gezicht al die historisch mooie zompen samen te water.
Je kreeg bijna het gevoel alsof je echt terug ging in de tijd. Nadat de vechtzomp ‘Hanzestad Ommen’ – de tweede boot van links – was aangekomen bij de Vechtkade gingen de bouwers van de boot aan boord om voor het eerst een tochtje te maken met de zomp. Dat moet een heel bijzonder gevoel hebben gegeven. De bouwers werden allemaal bij naam genoemd. Egbert Boezelman was één van de bouwers. Helaas kon hij dit niet meer meemaken omdat hij is overleden.

En zo werd Koningsdag in Ommen een Droomdag

Ommen staat bekend om haar prachtige rivieren en de verschillende natuurgebieden. Ommen heeft alles te bieden aan mensen die ontspanning zoeken.

Het is een droomplaatje: Vechtzomp Hanzestad Ommen met daarachter het oude gemeentehuis waar o.a. het Nationaal Tinnen Figuren Museum in is gevestigd. Rechts van het oude gemeentehuis de kerktoren van de Hervormde Kerk met rechts daarvoor de oude pastorie.

De Oranjevereniging Ommen zorgde voor veel vermaak en organiseerde i.s.m. ander partijen het programma van deze dag. Aan de Vechtkade ging de botenparade van start

Ben je geïnteresseerd in de historie van Ommen? Wil je iets leuk doen in Ommen? Ommen verkennen? Zoek je een leuk arrangement, bijvoorbeeld een stadswandeling of wil je een vaartochtje maken? Bezoek de website van het Bezoekerscentrum Ommen voor meer informatie.

Dit artikel is geplaatst op donderdag 27 april 2023.
Tekst en foto’s door: Marjolijn Rhee

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.