OMMEN – Het molenaarsambacht wordt genomineerd als immaterieel erfgoed van UNESCO. De Stichting Ommer Molens (SOM) is blij met deze erkenning. Het biedt perspectief om de molens ook in de toekomst te laten draaien.
In de gemeente Ommen staan vijf windmolens. Vier daarvan zijn eigendom van de gemeente Ommen. De Stichting Ommer Molens heeft drie molens in beheer: molen Den Oord met als molenaars Gerrit van Harten en Roel Rolleman; de Konijnenbeltsmolen met als molenaar Jan van der Veek en de Besthmenermolen met als molenaars Simon van Kampen en Luuk Vogelzang. Op molen De Lelie maalt Anton Wolters als professioneel molenaar graankorrels tot meel. De molen in Vilsteren is eigendom van Landgoed Vilsteren en wordt beheerd door de Stichting Vrienden van de Vilsterse Molen.
Cultuur
De voordracht om op de Unesco-lijst te komen wordt in het voorjaar van 2016 ingediend. Het ambachtelijke werk van de molenaar is op advies van de Raad voor Cultuur gekozen uit een inventarisatie van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Het advies is overgenomen door minister Bussemaker (Cultuur). Op de lijst staan tradities en gebruiken die volgens de NV-organisatie behouden moeten blijven, zoals bijvoorbeeld carbidschieten, klompen maken, de Nijmeegse Vierdaagse en Sinterklaas.
Molens zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden. Molenaars zijn nodig om de molens te laten draaien. “Door het molenaarsambacht voor te dragen bij UNESCO gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties en blijft Nederland hét molenland bij uitstek”, aldus de Stichting Ommer Molens. Dat het molenaarschap mogelijk op de Unesco-lijst komt is een erkenning. De SOM hoopt dat het helpt jongere generaties enthousiast te maken voor de molens en ook subsidieverstrekkers stimuleert het onderhoud te bekostigen.
Opleiding
Sinds de negentiende eeuw zijn in Nederland veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Daarom is een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten de vrijwilligers zich in om kennis over he ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, zoals door de organisatie van de Nationale Molendag en Overijsselse Molendag en in Ommen de organisatie van de Ommer Molendag, op de eerste zaterdag in augustus.
In Nederland zijn meer dan duizend vrijwillige- en meer dan vijftig professionele molenaars actief. Bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars steeg het aantal gediplomeerden tussen 2006 en 2014 met 30 procent. Vorige week hebben vier leerling-molenaars uit Overijssel op de Besthmenermolen het provinciaal examen afgelegd. Drie kandidaten slaagden en mogen over een half jaar het landelijk examen doen. Onlangs zijn door de SOM een drietal aspirant-molenaars aangemeld voor de opleiding van vrijwillig molenaar. Ook zijn door de molenaars van Kampen en Vogelzang kort geleden een tiental molengidsen opgeleid.