OMMEN – Het nieuwste nummer van het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke (nummer 174) staat helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
“Ommen 70 jaar bevrijd” is aanleiding dit keer met een themanummer te komen met aandacht voor het lokale verhaal. Hoe Ommen 1940-1945 het juk van de Nazi’s heeft ervaren wordt verteld aan de hand van persoonlijke belevenissen. In Lemele wordt op 29 juni 1942 op school de verjaardag van prins Bernhard feestelijk gevierd, waarbij bijna alle kinderen met oranje strikjes getooid zijn. Deze kleuren zijn echter door de Duitse bezetters streng verboden. Het schoolfeestje is door Duitsgezinde landverraders verklikt zo blijkt, want die dag komt met geweld een grote Duitse overvalwagen het schoolplein oprijden. Schoolmeester Rinck schrikt hevig: ”Weg met die oranjestrikjes” roept hij de kinderen toe. Enkele Duitsers arresteren de meester en hij moet afscheid nemen van zijn vrouw en kinderen. Rinck werd nog diezelfde dag overgebracht naar het beruchte Strafkamp Amersfoort. Na enkele maanden kwam hij weer vrij. Mager en kaalgeschoren met littekens op zijn hoofd is hij weer even in de klas. Blij dat hij de leerlingen weer ziet, maar ook ontroerd en dankbaar dat hij weer bij zijn gezin mocht terug keren
In de nieuwste nummer verder aandacht voor de Ommer burgemeester in oorlogstijd C.E.W. Nering Bögel. Hij was Ommens burgermeester van 1923 tot 1952. Ook de bevrijding van Ommen wordt uitvoerig beschreven in het themanummer. Bij uitgave 174 zit ook het herdenkingsboekje met de namen van de 71 oorlogsslachtoffers die op het nieuwe oorlogsmonument bij het gemeentehuis herdacht worden. Abonnees krijgen De Darde Klokke toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij ABCombi aan de Varsenerstraat 7 in Ommen.
Links: De Darde Klokke 174 in teken van WO 2.
Rechts: Herdenkingsboekje met namen van 71 oorlogsslachtoffers uit Ommen.
Foto en tekst: Harry Woertink