Laaggeletterdheid
We kunnen het woord ‘laaggeletterdheid’ misschien wel negatief interpreteren, maar is dat eigenlijk nodig? ‘Nee, dat is nergens voor nodig’, aldus Jannet Enoch, Taalcoördinator van Taalpunt Ommen. ‘Mensen met taalvragen zijn welkom daarbij laat ze het liefst het woord ‘laaggeletterdheid’achterwege’.
‘Mensen met een taalvraag kunnen bij ons terecht en dan praat je lang niet altijd over laaggeletterden. Heb je moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief, moeite met lezen, luisteren of spreken, of wil je gewoon weten hoe het zit met de d en dt? Kom dan gewoon gezellig langs’.
Taalpunt Ommen
In de Bibliotheek Ommen is sinds maart 2014 het Taalpunt Ommen te vinden. Het Taalpunt is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven en Bibliotheek Ommen en maakt onderdeel uit van de gemeentelijke aanpak in de bestrijding van laaggeletterdheid. Maar liefst meer dan één miljoen mensen in Nederland kampen met taalproblemen en zijn, met een knipoog, laaggeletterd.
Taalpunt Ommen werkt met enthousiaste vrijwilligers en heeft een werkgroep, een promotiegroep en zo`n vijfentwintig taalcoaches. De werkgroep regelt allerlei zaken en de promotiegroep zorgt er voor dat Taalpunt onder de aandacht wordt gebracht. Henry, ambassadeur van Taalpunt ondersteunt dan ook de promotiegroep door zijn verhaal te doen. De taalcoaches begeleiden de mensen met taalvragen en samen met hen worden er passende oefeningen of wordt er een passend leertraject geboden. Thea van Diepen heeft alle vrijwilligers geworven. Jannet Enoch-Veerbeek is de coördinator van Taalpunt Ommen. Jannet staat met haar vrijwilligers iedere woensdagavond en donderdagmiddag klaar om mensen met taalvragen te begeleiden, er is voldoende uiteenlopend materiaal aanwezig.
Ambassadeur Henry Dunnewind, taalpuntkenner, doet zijn verhaal
Als iemand weet wat het Taalpunt voor je kan betekenen dan is dat Henry Dunnewind. Hij is niet voor niets ambassadeur van Taalpunt. Hij heeft door taalpunt de liefde voor het lezen ontdekt zo vertelt hij. ‘Inmiddels heb ik ruim 40 boeken gelezen. Ik ben lid van de bibliotheek, daar download ik de boeken en zet ze eenvoudig op mijn e-reader. Veel van deze boeken bestel ik in e-pub formaat bij de Bibliotheek en via de site kan ik ze eenvoudig op mijn e-reader zetten. Je moet hiervoor natuurlijk wel lid zijn van de bibliotheek.’zo voegt hij er aan toe. Dan kan het lezen beginnen. ‘Je moet er wel aan denken dat je binnen drie weken, want dat is de leenperiode, het boek uit hebt want anders is je boek verdwenen van je e-reader. Dat is vooral spijtig indien je in het laatste hoofdstuk aan het lezen bent. Henry houdt het lezen bij en leest iedere dag. Dit zal ook vast te maken hebben met het feit dat Henry zoekt naar boeken met een goed verhaal, dat is voor hem belangrijk. Hij heeft zijn boek dus echt wel uit voordat deze van de e-reader verdwijnt en kijkt al weer uit naar het volgende boek.
Locatie en tijden Taalpunt?
Taalpunt Ommen bevindt zich op de eerste verdieping in de bibliotheek in Ommen.
Bezoekers kunnen ons bezoeken op:
Woensdagavond van 18.00-20.00 uur
Donderdagmiddag van 16.00-18.00 uur
Voor verdere informatie kunt u mailen: taalpunt-ommen@bibov.nl
Of bellen: 06 – 124 869 85
Meer informatie vindt u op: www.lezenenschrijven.nl en www.taalvoorhetleven.nl
tekst en foto door: Marjolijn Rhee
Een reactie op "Taalpunt Ommen voor al uw taalvragen"