OMMEN – Streekmuseum Ommen en de Historische Kring Ommen (HKO) gaan samen verder. Op dit moment is nog sprake van twee afzonderlijke organisaties. De bedoeling is dat op korte termijn boven beide organisaties één bestuur komt. Volgens het bestuur HKO en Streekmuseum zijn veel voordelen te halen met het samengaan. Vooral ook omdat beide organisaties zich bezighouden met de geschiedenis van Ommen in de breedste zin van het woord. Tijdens een vrijwilligersbijeenkomst zaterdagmiddag op de Besthmenerberg zijn alle vrijwilligsters van beide instanties bijgepraat door hun bestuur. Het was voor het eerst dat de HKO en het museum een gezamenlijke bijeenkomst hielden voor hun vrijwilligers.

Het Streekmuseum richt zich al stichting op het tentoonstellen van het cultureel erfgoed in de molen en tolhuis aan Den Oordt in Ommen. Streekmuseumvoorzitter Willem Bemboom verwacht met het samensmelten tot één organisatie flexibeler te kunnen werken met hun activiteiten die museaal gericht zijn. Daarbij komt dat de financiën voor het museum onder druk staan en het aanbod van vrijwilligers terug loopt.  Binnen de HKO, goed voor ruim 700  leden, zijn verschillende werkgroepen actief variërend van boerderijen tot Tweede Wereldoorlog en van genealogie tot historische fietsen en kleding. Het laten zien van zaken of presenteren van onderwerpen passen volgens de HKO beter in het museum om zo elkaar aan te vullen of te versterken.

streekmuseum-ommen-no

De HKO deelt hun verenigingsonderkomen met de bibliotheek in de Carrousel in Ommen. Volgens HKO-voorzitter Berend Jan Warmelink wordt ingezet op één gezamenlijke huisvesting. “Zou mooi zijn dat in 2017, als we als HKO twintig jaar bestaan dit gerealiseerd zou zijn”. De HKO- leden spreken zich op 25 maart uit over de voorgenomen samenwerking tijdens de algemene ledenvergadering die in De Kern in Ommen wordt gehouden.

Tijdens de druk bezochte vrijwilligersbijeenkomst hield Harry Woertink een beeldpresentatie over de geschiedenis van de Besthmenerberg. Daarbij werd stil gestaan bij de zogeheten Sterkampen in de dertigerjaren van de vorige eeuw van de Orde van de Ster van het Oosten met Krishnamurti. Gevolgd door Strafkamp Erika van de Duitse bezetters gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook werd een korte wandeling gemaakt naar de twee openluchttheaters, waarvan de kleinste in gebruik was bij de Sterkampen en de grote openluchttheater, tegenwoordig bekend als Bostheater, uit 1948 dateert.

Tekst: Harry Woertink
Foto: Marjolijn Rhee

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.