Donderdag 3 december organiseerde Ommen Samen Sterk, op initiatief van Stichting K-Vriendelijk, woningstichting De Veste en gemeente Ommen, de sociale conferentie ‘Ommen armoedevrij’. De vier partijen signaleerden armoede onder hun cliënten/bewoners en willen dit een halt toe roepen. Doel van de conferentie was samen met de genodigden stilstaan bij armoede in de gemeente en uitleggen hoe samenwerking kan bijdragen aan een armoedevrij Ommen.
Tijdens de conferentie ondertekenden Ommen Samen Sterk, de Veste, Stichting K-Vriendelijk en de gemeente Ommen een convenant. Door in te stemmen met het convenant en het te ondertekenen, wordt een eerste stap gezet om met ketenpartners een gemeentebreed verbond tegen armoede en sociale uitsluiting aan te gaan. Wethouder Scheele riep de aanwezige partijen op om mee te tekenen, waarop onder andere kringloop Noggus & Noggus, de Hervormde Kerk en Raad & Recht hun handtekening zetten onder het convenant. Organisaties en groepen zijn ook nu nog welkom om het convenant te komen ondertekenen.
Foto: Partijen ondertekenen het convenant Ommen armoedevrij.
In het voorjaar van 2016 wordt een vervolgbijeenkomst georganiseerd, waarin de betrokken partijen hun activiteiten kunnen presenteren op het terrein van armoedebestrijding. De concrete activiteiten van alle organisaties en groepen tezamen vormen de Lokale Sociale Agenda 2016. Hierin staan de concrete stappen die in 2016 gezet worden om een armoedevrij Ommen stap voor stap dichterbij te brengen. Einddoel is een armoedevrij Ommen in 2020.
Foto: Eén van de sprekers tijdens de conferentie.
Foto:Eén van de sprekers tijdens de conferentie.
In de gemeente Ommen zijn huishoudens die vaak jarenlang leven van een inkomen rond het sociaal minimum. Ook hier zijn kinderen die moeten opgroeien in een situatie van armoede. Ze ontberen de middelen en mogelijkheden om mee te doen in de samenleving. Dat is niet alleen hun persoonlijke probleem: armoede is een maatschappelijk vraagstuk dat iedereen in de gemeente aangaat. In een armoedevrije gemeenschap is geen sociale uitsluiting. Daar tellen mensen mee zoals ze zijn en hebben ze mogelijkheden om mee te doen in de samenleving. Om naast inkomensgebrek sociale uitsluiting te bestrijden en te voorkomen, is de inzet nodig van maatschappelijke organisaties en groepen van burgers. Alleen een gemeenschap die dat voor elkaar krijgt, mag zichzelf een armoedevrije gemeente noemen.
Tekst: Jennien Dijk
Foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen