Verzamelen dat is zo leuk en vooral postzegels, dat vinden de leden van de Postzegelvereniging in Ommen.

Donderdagavond 5 februari 2015 maakte Natuurlijk Ommen kennis met de filatelisten, in dit geval postzegelverzamelaars van de Postzegelvereniging Ommen. De leden komen niet alleen uit Ommen maar bijvoorbeeld ook uit o.a. Vroomshoop, Drogteropslagen en Dalfsen.

Hoe ziet zo’n verzamelavond er uit

Ruilen, handelen, veilen en verloten, allemaal activiteiten van de Postzegelvereniging Ommen waarvan de leden elke eerste donderdag van de maand samenkomen in het Hervormd Centrum (zaal 3). “De vereniging bestaat al wel meer dan 35 jaar”, aldus de heer Boelens, penningmeester van de vereniging. Met veel plezier maakt hij al vele jaren deel uit van de vereniging, hij deelt niet alleen zijn passie voor postzegels met anderen maar ook zijn humor, waar velen flink om moeten lachen. Het gaat ook om de gezelligheid.

Postzegels-01-no

Er worden niet alleen postzegels verzameld binnen de vereniging maar men spaarde voorheen ook telefoonkaarten, munten en sigarenbandjes. Door het verdwijnen van telefooncellen kwam er een einde aan het sparen van telefoonkaarten. Op telefoonkaarten stonden afbeeldingen en ook spreuken waar men gek op was. Maar zolang de postzegels er nog blijven zal ook het verzamelen volop een hobby blijven van velen.

Huiskamersfeer zorgt voor onstpanning

Als je binnenkomt dan voel je een huiskamersfeer waar men met zijn allen gezellig aan tafel koffiedrinkt en over o.a. elkaars verzamelingen spreekt. Op tafel liggen de boeken van de verzamelaars en de catalogussen. De nodige humor is ook aanwezig.

Er zijn leden die specifiek postzegels van een land verzamelen. De heer Wösten is al jaren lid. “Eerst wilde ik postzegels van de hele wereld sparen, dat raad ik iedereen af want daar is gewoon geen beginnen aan, dus ben ik me gaan concentreren op de DDR, ik mis er nog wel een paar. In mijn catalogus houd ik precies bij welke ik heb, daar zet ik een rode streep of stip bij.” Hij slaat zijn catalogus open en daarin vind je de postzegels van de DDR die zijn uitgebracht. Op onderstaande foto staat de heer Wösten met zijn verzameling postzegels.

Postzegels-14-no

Motieven sparen is ook een sport van velen. Bijvoorbeeld postzegels met o.a. alleen maar vlinders of auto’s of vogels enz. Je verzamelt wat je leuk vindt, want het gaat er hoofdzakelijk om dat je er plezier aan beleefd.

Veilingmeester en handelaar aanwezig

Van de postzegels die worden geveild door veilingmeester de heer Wolfert, levert de handelaar, die ook bij elke bijeenkomst aanwezig is, de ene helft aan. De andere helft postzegels worden ingebracht door de leden van de vereniging. De veilingmeester veilt de zegels en de leden kunnen bieden. Secretaris, de heer Boelens, houdt nauwlettend de kas in de gaten en alles wordt goed geregistreerd.

Postzegels-02-no

Deze avond hebben ze een paar unieke postzegels verloot en ze waren er blij mee. De postzegel van Natuurlijk Ommen gaat bij de verzameling.

Postzegels-10-no

Postzegels-09-no

Postzegels-11-no

Jong en oud is welkom

Iedereen is welkom om eens te komen kijken op een avond, ook kinderen zijn natuurlijk welkom. Kinderen vinden het vaak een leuke bezigheid om te sparen, zoals bijvoorbeeld kaartjes tijdens acties in winkels etc. Zo kan het dus ook met postzegels.

Postzegels-04-no

Dat er nog veel interesse is dat blijkt wel, want Dalfsen en Dedemsvaart hebben ook een vereniging om maar een paar plaatsen in de buurt van Ommen te noemen. Bij de Postzegelvereniging Ommen in het Hervormd Centrum was het vanavond in ieder geval erg gezellig en wij waren erbij.

Elke eerste donderdag van de maanden september tot en met mei komen de leden bijeen in het Hervormd Centrum in Ommen. De avonden beginnen om 20.00 uur. Wil men meer weten over de vereniging dan kan men contact opnemen met voorzitter Elly van den Heuvel. Zij is bereikbaar op telefoonnummer: 06-152278130.

Postzegels-05-no

In de catalogus wordt bijgehouden welke postzegels al in het bezit zijn van de verzamelaar.

Postzegels-06-no

Verzameling postzegels Nederlands Indië.

Postzegels-07-no

De postzegels worden heel voorzichtig met een speciale plaktechniek in het album geplaatst.

Postzegels-08-no

Motieven verzamelen zoals bijvoorbeeld postzegels met vogels, vliegtuigen…..

Postzegels-13-no

Tekst en foto’s: Natuurlijk Ommen – Marjolijn Rhee

Meer stichtingen en verenigingen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.