EERDE – Onder grote belangstelling en met Molukse muziek is zaterdagmiddag een gedenkmonument onthuld op het voormalig kamp Eerde. Het monument bestaat uit de voet van een oude vlaggenmast die jarenlang midden in het kamp heeft gestaan Op de het monument staat de tekst: “De herinnering is het enige paradijs waaruit we niet verdreven kunnen worden”.

Van 1951 tot 1961 verbleven de KNIL-militairen op kamp Eerde (op Landgoed Eerde tussen Ommen en Den Ham) omdat ze niet meer veilig waren op de Molukken. Ze werden gezien als landverraders doordat ze samenwerkten met de Nederlanders, de bezetter van de kolonie. In eerste instantie zou het om tijdelijke opvang gaan, maar uiteindelijk hebben de KNIL-militairen met hun gezinnen er 10 jaar gewoond.

Natuurmonumenten heeft samen met de Molukse oud-bewoners van Kamp Eerde er voor gezorgd dat op het voormalig kamp een plek van bezinning is gekomen die tevens herinnert aan de periode dat de Molukse militairen die hebben gediend in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) er met hun gezinnen moesten verblijven in de jaren ’50. In de dertiger jaren is kamp Eerde opgezet als werkkamp. De Duitsers hebben het in de Tweede Oorlog (40-45) in gebruik had en als laatste bood het kamp onderdak aan de leerlingen van de Internationale school Eerde.

Als oud kampbewoner mocht Johannes Balubun het monument officieel onthullen. Hij deed dat samen met de dames Erin Oudshoorn-van Palland en Irthe André de la Porte-van Pallandt en een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten met het wegtrekken van een wit kleed. Vervolgens werd het monument zichtbaar.

2015_0912_13385800-ibr-noFoto: De onthulling.

2015_0912_13394700-ibr-no

Voor Johannes Balubun was de onthulling een emotionele maar ook een bijzondere dag. “Ik kwam hier als klein jongetje van zeven jaar. We moesten hier naar toe omdat mijn vader had op de Molukken gediend voor de Nederlandse staat. Met dit monument geven we de liefde weer voor onze ouders die hier hebben gewoond en ons hebben opgevoed onder primitieve omstandigheden. Ik ben heel blij dat die mast bewaard is gebleven en de geschiedenis van het kamp vertelt”, aldus Balubun.

2015_0912_13431800-ibr-noFoto: Johannes Balubun bij het zojuist onthuld monument.

Kunstenaar Eric Schutte heeft van de voet van de oude vlaggenmast een monument gemaakt gemaakt. “De mast stond centraal als een tv in een woonkamer in het oude kamp van Erika. Alle barakken waar de Molukkers verbleven stonden er eigenlijk omheen. Op deze plek salueerden de militairen iedere dag nadat ze de vlag hesen,” zegt Schutte.

2015_0912_13485400-ibr-noFoto: Kunstenaar Eric Schutte (links).

In 2012 werd op het voormalig kamp Laarbrug aan de Vilsterseweg ook door de Zuidoost Molukse bevolkingsgroep een monument onthuld als dankbaarheid voor de eigen ouders die alles in het werk stelden om te overleven. En ook voor de goede contacten met Ommen.

2015_0912_13130200-ibr-no Foto’s: Molukse muziekgroep.

2015_0912_13444900-ibr-noFoto: Vreugdedans van de aanwezige Molukse vrouwen.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.