Ommen, 14 april 2023 – Nog maar twee weken tot de tewaterlating van de Vechtzomp!

Drie jaar lang bouwde een team van 14 vrijwilligers aan de replica van een geweldig historisch schip. Op Koningsdag verlaat de Vechtzomp de loods waar sinds 2020 hard gewerkt werd aan de herleving van regionaal cultureel erfgoed. De Zomp wordt tijdens een feestelijke tour rond het centrum van Ommen begeleid door oldtimer tractoren en muziek van Crescendo. Na de doop van de Vechtzomp door de Burgemeester en twee achterkleinkinderen van de laatste Ommer zompschippers, kunnen de allereerste rondvaarten gemaakt worden. Tijdens en na de ceremonie is er een uitgebreid programma met volop ruimte voor publiek, leuk voor jong en oud.

Feestelijk Koningsdagprogramma rondom De Vecht

11.15 uur
Kinderprogramma op de Vechtkade (Anjerplein, naast Het Paviljoen), onder leiding van        Aart Schroefdraad en Bultje van de Beerze Bulten (± 50 min). Kom verkleed als maritiem/ waterfiguur (een Vechtbonkje!) en maak kans op een mooie prijs. Meedoen mag tot en met 10 jaar, de prijsuitreiking is rond 12.00 uur. Schip ahoy!

11.50 uur
Start tour Vechtzomp onder leiding van oldtimer tractoren & Crescendo. Een uniek gezicht. (route Strangeweg – Chevallereaustraat – Danteweg – Varsenerdijk – Vechtkade)

12.20 uur
Welkom door Martijn ten Brummelhuis, ‘Vechtzomp Speaker’ van de dag

12.20 uur
Aankomst Vechtzomp op de Vechtkade, waarna vertrek naar de Brug

12.50 uur
Doopceremonie op de Brug door Burgemeester Hans Vroomen en nazaten van Ommer Vechtzompvaarders: Lotte Steen en Lotte van Elburg.

13.00 uur
Tewaterlating vanaf de Brug

13.15 uur
Tweede ceremonie bij de aanlegplaats aan de Vechtkade: onthulling gemeentewapen,            kopergravure en presentatie Vechtvaarders Zompenbier (Brouwerij Avereest).

13.30 uur
Aanvang Ommer Botenparade op de Vecht. Vier(!) Vechtzompen en zes andere, hisstorische boten zijn beschikbaar voor gratis passagiersvaarten tussen 13.30u en 16.30u (duur ±20min). Alle scheepjes en boten zijn welkom om de Vechtzomp Ommen welkom te heten en mee te varen tijdens deze parade, een Koningsfeestje op het water! Langs de oevers van de Vecht zijn er optredens van Shantykoor De Sjompiesingers uit Gramsbergen en De Stuwzangers uit Vilsteren.

13.30 – 16.00 uur
Presentatie van oldtimer tractoren, opgesteld op het terrein bij de Jachthaven.

16.30 uur
Einde programma Vechtzomp Ommen & Ommer Botenparade

Warm welkom door andere Vechtzompen

Speciaal te gast tijdens de Ommer Botenparade zijn de Vechtzompen uit Dalfsen, Gramsbergen en Laar (Duitsland). Zij zullen samen met Queen of the Vechtvalley en tal van andere boten Vechtzomp Ommen verwelkom in de Vecht. De allereerste rondvaart is voorbehouden aan het team van vrijwilligers en scheepstimmermannen die de bouw van Vechtzomp Ommen mogelijk maakten. Kijk voor meer informatie op ommervechtzomp.nl en blijf op de hoogte via  facebook.com/vechtzompommen.

Vechtvaarders Zompenbier

Een eigen Vechtzompbiertje! Gemaakt ter ere van de tewaterlating van Vechtzomp Ommen, maar beschikbaar voor alle Vechtzomp gemeenten. Een fris, Blond Bier, gebrouwen met liefde en passie door Brouwerij Avereest in Dedemsvaart. Op het label prijkt een fraaie lijntekening van een Vechtzomp. De bedenkers hopen natuurlijk dat het biertje bijdraagt aan het laten leven van de ‘zompenhistorie’ die onlosmakelijk verbonden is met het Vechtdal.

Over Vechtzompen en Vechtzomp Ommen

Van de 18e tot de 20e eeuw zijn er meer dan 1.000 zompen gebouwd. Er werd veel gevaren op de route van Zwolle tot Nordhorn, waar voornamelijk Bentheimer zandsteen werd geladen. Het Paleis op de Dam en de Dom van Utrecht zijn beiden opgetrokken uit deze steensoort. Om dit te vervoeren waren de Vechtzompen in die tijd het ideale transportmiddel, mede door de platte bodem en geringe diepgang. Vreemd genoeg bleef geen van de schepen bewaard. De Vechtzomp zal in de toekomst gebruikt worden voor rondvaarten vanaf de aanlegplaats aan de Vechtkade. Altijd met een schipper en gids aan boord, om de verhalen van deze indrukwekkende geschiedenis van het Vechtdal te vertellen en de rivier de Vecht en bijbehorende natuur onder de aandacht te brengen.

Ommen kleurt Oranje

Gedurende de dag (grotendeels voor en na de tewaterlating van De Vechtzomp) organiseert De Oranjevereniging Ommen uiteraard ook verschillende activiteiten. Zo is er in de vroegere ochtend de aubade tot 10.30 uur, vertrekt om 14.00 uur de straatparade met onder andere versierde fietsen  (waarvan het thema ook Vechtbonken is) vanaf de Vechtkade en zijn er in de namiddag activiteiten op het feestterrein aan de Koesteeg. Kijk voor meer informatie hierover op oranjeverenigingommen.nl

Bericht geplaatst door: Marjolijn Rhee op zaterdag 15 april 2023

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.