Op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, vond in Ommen de koetsentocht plaats. Vanochtend hadden zich vele koetsiers met antieke rijtuigen verzameld op De Voormars. Daar werd voor de tocht gejureerd. De rijtuigen met daarvoor de paarden passeerden de jury. Natuurlijk Ommen was aanwezig en maakte een reportage van de dag.

Vervolgens startte de rit vanaf De Voormars. De rijtuigen reden over de brug richting manege Laarbrug waarbij ze vervolgens via de Koedijk, Oude Hammerweg naar de Sherrystop reden die werd gehouden bij het Landbouwmuseum achter de Besthmenermolen. De deelnemers konden daar genieten van krentenwegge met een drankje.

De rit ging rond 12.00 uur verder. Er werd via de verharde weg gereden naar het bospad dat langs het herdenkingsmonument van Kamp Erika loopt. Het was indrukwekkend te zien hoe rijtuigen bij het monument stopten en koetsiers hun hoed afnamen.

Vanwege het feit dat we dit jaar de zeventigjarige bevrijding vieren waren er veteranen uitgenodigd die in twee trams de rit meemaakten. Deelnemers en genodigden reden over de Besthemerberg, via de Zeesserweg over de brug naar het Streekmuseum Ommen. Daar stond een lunch klaar.

De organisatie besloot om de rit verder af te gelasten vanwege het onstuimige weer. De prijsuitreiking vond plaats bij het Streekmuseum. De familie J. Haasnoot uit Vorden, familie Tippe uit Punthorst en de familie G. Pasjes uit Ommen vielen in de prijzen. In totaal deden er 28 deelnemers mee.

Het was een geslaagde dag en iedereen heeft volop genoten. Zo ook Reinier Paping, bekend als winnaar van de Elfstedentocht in de barre winter in 1963. Zijn duim ging omhoog!


Foto: Reinier Paping geniet van de koetsentocht in Ommen.

Bekijk de hele reportage. Wenst u de reportage in hoge kwaliteit op cd te ontvangen, stuur een e-mail naar info@natuurlijkommen.nl.
De kosten bedragen € 20,00 exclusief 21% BTW.

Foto’s en tekst: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.