OMMEN – In het Streekmuseum Ommen is maandag een deel van een oude barak van kamp Erika officieel in gebruik genomen. De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van wethouder Ko Scheele, leden van het 4 mei comité Ommen en museumvrijwilligers. “Goed dat de herinneringen van het gevangenkamp Erika op deze wijze levend wordt gehouden. Maar ook dat de periode van Krishnamurti in Ommen niet vergeten is”, aldus wethouder Scheele bij de officiële overdracht in het museum.

streekmuseum-1

Tijdens de wintersluiting van het museum hebben vrijwilligers van het museum de oude kampbarak toonbaar gemaakt voor tentoonstelling in het museum. Eerder was de barak opgedoken in Lemele waar deze dienst deed als woning. Als onderdeel van de vaste collectie herinnert de tentoonstelling aan de gruwelijke periode uit de Tweede Wereldoorlog toen de Duitse bezetter hier een strafkamp had ingericht. Het is het enige tastbare wat er nog over is van het beruchte kamp.

streekmuseum-2streekmuseum-3

Behalve kamp Erika staat de geschiedenis van de Sterkampen met Krishnamurti in de spotlights van het museum. De Sterkampen dateren uit de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw en werden gehouden op dezelfde plek waar later het gevangenkamp was gevestigd. De herinrichting van het museum is mogelijk gemaakt met gemeentelijke subsidie.

streekmuseum-4

Het Streekmuseum Ommen is sinds kort een ANWB Gastvrij punt voor fietsers en wandelaar en schenkt voor wie dat wil koffie of thee. Het Streekmuseum is te vinden aan Den Oordt 7, 7731 CM Ommen, telefoon 0529-453487.

Lees ook de weblog van wethouder Ko Scheele.

Website: www.museum-ommen.nl
E-mail: info@museum-ommen.nl
Facebook: www.facebook.com/streekmuseum.ommen

De openingstijden van het Streekmuseum zijn:

maart en april:
dinsdag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur

mei t/m augustus:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
zaterdag 13.00 uur tot 17.00 uur

september en oktober:
dinsdag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Een reactie op "Kampbarak officieel overgedragen aan Streekmuseum Ommen"

 1. theo leestemaker  13 april 2017

  Het barak is in 1947 gekocht door B.J. Leestemaker (mijn vader).
  Het huis van Albert-Jan en Rina Kleinlugtenbeld was afgebrand en mijn vader wist dat dit barak nog te koop stond op kamp Erica.
  Dus sinds 1947 stond het Barak in Lemele.
  groeten van Theo Leestemaker.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.