Voormalig docente Taalpunt en initiatiefnemer taalcafé Ommen Jannet Enoch uit Den Ham is uitgeroepen tot Taalheld 2016 van de provincie Overijssel. Zij heeft zich hiermee geplaatst voor de landelijke verkiezing van taalheld in de categorie taalbegeleider. Jannet Enoch is al jaren actief in taalonderwijs aan laaggeletterden en anderstaligen. Vooral in de gemeente Ommen heeft ze veel gedaan, maar ook daarbuiten. Met twee andere Overijsselaren werd Jannet verkozen tot Taalheld vanwege haar bijzondere inzet om mensen met een taalachterstand te helpen.

taalpunt-janet-enoch-ibr-no
Foto: Jannet Enoch, Taalheld 2016 van de provincie Overijssel.

Wethouder Scheele feliciteerde Jannet met haar verkiezing. Hij roemt haar enthousiasme en de stroom aan nieuwe initiatieven op taalgebied die zij steeds weet te bedenken, zowel in als buiten de gemeente Ommen. “Eén van die initiatieven is het opzetten van een Taalcafé in kringloopwinkel Noggus & Noggus, waarmee de doelgroep nog beter wordt bereikt.” Jannet zelf geeft aan de prijs echt te zien als een stimulans om door te gaan. Op dit moment bekijkt ze de mogelijkheden om extra taalondersteuning te bieden aan vluchtelingen.

Laaggeletterdheid is voor veel mensen nog steeds een probleem waarvoor ze maar met moeite durven uitkomen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven raken hierdoor vaak in een isolement. Om dit probleem onder de aandacht te brengen heeft de Stichting Lezen en Schrijven onder meer de verkiezing tot Taalheld in het leven geroepen. Op deze manier hoopt de Stichting het taboe weg te nemen en mensen het laatste zetje te geven om hulp te zoeken.

Taalpunt in bibliotheek

Wilt u ook beter leren lezen of schrijven? Of wilt u zich als vrijwilliger inzetten om anderen te helpen hun taalvaardigheid te verbeteren. Dan kunt u terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek in Ommen, op woensdag van 18.00 tot 20.00 uur en op donderdag van 09.30 tot 12.30 uur. Kom voor meer informatie langs, of bel tijdens de openingstijden de taalpuntdocent Marleen Prins via het telefoonnummer 06 – 124 869 85. U kunt ook een e-mail sturen naar taalpunt-ommen@bibov.nl.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.