OMMEN – De collectie fietsen in het Fietsmuseum in Ommen is uitgebreid met een drietal historische transportfietsen. Deze fietsen hebben ooit dienst gedaan bij Ommer middenstanders om bestellingen te bezorgen. Het gaat om de transportfiets van bakkerij Sonnenberg-Harmsen aan de Brugstraat. Verder de transportfiets met bakkersmand van bakker Karel Woertink aan de Hardenbergerweg en de transportfiets van slagerij van Aalderen aan de Bouwstraat. Alle drie fietsen dateren uit de dertiger jaren van de vorige eeuw  en zijn door het Fietsmuseum opgeknapt.

fiets1
Foto vlnr. Margriet van Aalderen, Marinus Koggel en Annie Harmsen met de historische transportfietsen in het Fietsmuseum Ommen

Bezorging aan huis

Annie Harmsen stopte 30 jaar geleden met de kruideniers- en bakkerswinkel. De transportfiets die gebruikt werd om in de omgeving van Ommen brood te bezorgen schonk ze. De overige twee transportfietsen wist het museum toevalligerwijze op de kop te tikken, nadat ze al jaren terug door de eigenaars van de hand waren gedaan. Dat geldt ook voor de rieten bakkersmand, waarin ooit Gait Jansen als bakkersknecht het brood van Woertink naar de klanten bracht. De bakkersmand is weer terug op de bakkersfiets.

fiets2

Nadat de drie transportfietsen bij elkaar waren gebracht werden Annie Harmsen-Sonnenberg, Margriet van Aalderen en Marinus Koggel naar het Fietsmuseum gevraagd. Margriet van Aalderen herkende de fiets waar in de dertiger jaren van de vorige eeuw de eerste generatie van Aalderen vlees bezorgde bij de klanten. Op de fiets staat vermeld ‘Slagerij van Aalderen”. Toen Marinus Koggel de bakkerij van Woertink overnam was daar ook de transportfiets bij betrokken, die voortaan in het Fietsmuseum pronkt. De bakkersmand was zoekgeraakt maar is weer terug op de bagagedrager van de transportfiets.

fiets3

Blij met nieuwe aanwinsten

Het Fietsmuseum aan de Brugstraat is erg blij met de nieuwe aanwinsten. Vooral ook omdat de transportfietsen door Ommer winkeliers werden gebruikt.. Het Fietsmuseum Ommen, waar Jan Koggel, Arie Broekmaat en Anton Wolters de scepter zwaaien, heeft een druk seizoen achter de rug. Het museum geeft de bezoekers een goed beeld van de ontwikkelingen van de fietsen door de jaren heen. Ook fietsverzamelobjecten worden tentoongesteld evenals een collectie historische kleding afkomstig van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO).

De invulling van de openingstijden gebeurt door vrijwilligers. Het Fietsmuseum is nog steeds op zoek naar vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.