Dinsdag 16 juni bracht een grote delegatie van verpleegkundig specialisten, huisartsen en beleidsmakers uit Leeds een werkbezoek aan de regio Vechtdal, als onderdeel van een driedaags bezoek aan Nederland. Ze spraken met professionals van de Saxenburgh Groep,  Buurtzorg, huisartsen en Samen Doen team Ommen en Samen Doen team Hardenberg. Wat zij willen leren is hoe je de verbinding in de wijk kunt maken, samen met buurtbewoners, huisarts, thuiszorg en de gemeente, een onderwerp dat momenteel hoog op de Engelse zorgagenda staat.

“Hoewel onze zorgsystemen redelijk overeenkomen, zijn wij in Nederland en zeker in deze regio al wat verder met wijkgericht werken,” licht Pauline Terwijn van de Raad van Bestuur Saxenburgh Groep toe. De Engelse delegatie bracht een bezoek aan het Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg en wijksteunpunt Nijenhaghen in Ommen – beide onderdeel van de Saxenburgh Groep – en aan thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Verpleegkundigen  van de Saxenburgh Groep en Buurtzorg, Ommer huisarts Paul Habets en professionals van de Samen Doen teams van Hardenberg en Ommen maakten elk vanuit hun invalshoek duidelijk, hoe zij wijkgericht werken. En steeds bleek, dat alleen door de verbinding met elkaar te zoeken, de best mogelijke zorg voor de inwoners van de regio geboden kan worden. Deze samenwerking komt mede tot uitdrukking in het regionale initiatief Vitaal Vechtdal.

Engelse-interesse-wijkgericht-werken-ibr-no3

Terwijn daarover:  “Eén van de programma’s van Vitaal Vechtdal is ‘Samenwerken voor een vitale gemeente’. Uitgangspunten hierbij zijn met name meer betrokkenheid van de burgers, meer buurt- en wijkgericht werken in plaats van centraal gestuurd en meer samenwerken dan individueel.”

De interesse was groot. “We kregen een spervuur van vragen,” lacht Erna de Boer van de afdeling Zorgcontact van de Saxenburgh Groep. “Hoe is de zorg in Nederland georganiseerd, hoe wordt het gefinancierd, hoe organiseer je wijkgericht werken, hoe beweeg je mensen om elkaar te helpen, hoe bereik je dat. Wij hebben uitgelegd dat de overheid het omkijken naar elkaar landelijk ondersteunt met een voorlichtingscampagne. Om te bereiken dat buren elkaar gaan helpen, moet je er eerst voor zorgen dat ze elkaar wat beter leren kennen. Daarvoor richt je wijksteunpunten in en organiseer je daar activiteiten waar de mensen samen aan kunnen deelnemen. Dat doe je niet alleen, maar samen met andere organisaties, dat is heel belangrijk. Je moet op elkaar willen vertrouwen. Als de mensen uit de buurt elkaar wat beter leren kennen, durven ze ook hulp aan elkaar te vragen. En ja, dan gaat de buurman ook een boodschap voor zijn buurvrouw doen.”

Dat familie voor elkaar zorgt begrijpen ze in Engeland wel, maar dat buren dat voor elkaar doen, verbaasde hen enorm. Dat was een ware eyeopener, net als de nauwe samenwerking tussen de verschillende zorgpartijen in de regio Vechtdal.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.