OMMEN – Gesprekspartner voor de gemeente willen zijn, maar vooral ook om de onderlinge band met de buurtbewoners te versterken. Dat was veertig jaar geleden aanleiding van de bewoners van de Hardenbergerweg in Ommen om “Buurtvereniging Hardenbergerweg” op te richten. Vooral ook omdat de buurt al langer elk jaar actief was met het versieren van de straat met Oranjefeesten. Dit was altijd een heel groot succes. Om de saamhorigheid in de straat te bevorderen worden jaarlijks nog steeds verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Bijna iedereen in de straat, met zo’n 80 woningen, is lid van de buurtvereniging.

Onder de naam “Buurtvereniging Hardenbergerweg” timmert de buurtvereniging flink aan de weg. Vooral op Koningsdag kan iedereen genieten van de versierkunst van de buurtbewoners. Eens in de vijf jaar wordt de versiering grootser aangepakt. Dit jaar zal dat ook weer het geval zijn met het thema: “Kunst”.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum wordt op donderdag 26 februari de bloemetjes buiten gezet met een feestavond. In zalencentrum De Kern aan de Bouwstraat in Ommen wordt vanaf 19.30 uur terug gekeken in de tijd. De werkgroep Historische kleding van de Historische Kring Ommen (HKO) treedt op voor de buurtbewoner met een nostalgische modeshow. Ook wordt met oude foto’s en humoristische verhalen stil gestaan bij de ontwikkelingen in de straat.

HKO
De HKO zal een terugblik in de tijd verzorgen met speciale aandacht voor de Hardenbergerweg. Deze terugblik wordt door de leden van de HKO uitgevoerd met kleding zoals die eind 1800 tot begin van de vorige eeuw in Ommen en omgeving werd gedragen. Mannequins en dressmen zullen op de catwalk kleding en oude gebruiken showen. Van klapbroeken, daagse kleding tot eenvoudige boerenkieltjes met al dan niet geschuurde klompen. En van nachtkleding tot trouw- en rouwkleding. Ook de typische oude Sallandse klederdracht zal goed vertegenwoordigd zijn compleet met de zogeheten knipmuts, zilveren beugeltasje en sieraden. Kinderen showen hoe vroeger hun leeftijdgenootjes gekleed gingen.

Elk jaar stelt het bestuur een attractief programma voor de leden samen, voor zowel jong als oud. Vorig jaar was wijkagent Jan Voortman te gast om te vertellen over zijn dagelijkse praktijk. In september zijn de kinderen in de Sahara getrakteerd op oud Hollandse spellen en op pannenkoeken. Verder werd een barbecue gehouden met muziek. Voor de kinderen was er ook een Sinterklaasfeest. De 65-plussers van de Hardenbergerweg kregen met Kerst een attentie van het bestuur. De Hardenbergerweg was vroeger vanaf de kom van Ommen “de grintweg naar Hardenberg”, een weg door het bouwland dat de “Ommeresch” werd genoemd. Met de aanleg van de Coevorderweg begin jaren vijftig vanaf Ommen naar Arriën kwam een einde aan de weg als aanvoerweg. Een jaar of acht geleden heeft de gemeente de straat vernieuwd.

De HKO treedt op voor de buurtvereniging met nostalgische nachtkleding

buurtvereniging-hardenbergerweg-ommen-3-no

En “oude” nette kleding

buurtvereniging-hardenbergerweg-ommen-2-no

Foto’s Historische Kring Ommen
Tekst: Harry Woertink

Bezoek de website van de buurtvereniging Hardenbergerweg
Bezoek de website van de Historische Kring Ommen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.