Twee leerlingen en twee docenten van het Vechtdal College Ommen gaan in de voorjaarsvakantie naar Ghana.

In de voorjaarsvakantie van donderdag 22 februari tot zondag 4 maart gaan twee leerlingen en twee docenten van het Vechtdal College Ommen naar Ghana. Samen met 38 andere leerlingen en 15 docenten van middelbare scholen in heel Nederland doen Lilou Kleine Staarman en Carlijn Mellema, docenten Marco van Praag en Edith Rooseboom mee aan Edukans Going Global. 32 Scholen werken dit jaar mee aan het uitwisselingsproject van Edukans.

vechtdalcollege-edukans

Op het Vechtdal College solliciteerden leerlingen en docenten naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers.

Taboes doorbreken met Life Skills

Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ghana is dit nog niet het geval. Lilou Kleine Staarman en Carlijn Mellema ontmoeten Ghanese medeleerlingen en lopen met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse verslaggevers gaat in Ghana aan de slag met het thema ‘life skills’; levensvaardigheden. Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ghanese jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids. De Nederlandse en Ghanese jongeren gaan samen aandacht vragen voor goed onderwijs met ‘life skills-lessen’.

Actievoeren

Op https://vechtdal-college-ommen.inactievooredukans.nl/ doen leerlingen iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geven Lilou Kleine Staarman en Carlijn Mellema, docenten Marco van Praag en Edith Rooseboom op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen. Ook zullen zij samen met andere leerlingen van het Vechtdal College actie voeren voor de projecten die zij in Ghana hebben bezocht. In 20 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al ruim 9 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het Vechtdal College Ommen vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global, omdat zij hier een prachtige school hebben en dat een ander ook gunnen. Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.