Dit jaar wordt gevierd dat het zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van het juk van de Nazi’s. Deze viering blijft ook in Ommen niet onopgemerkt. Voor Ommen is 11 april de Bevrijdingsdag. Die dag worden ’s morgens om 06.00 uur de klokken geluid van de Hervormde kerk als teken dat de Canadese soldaten Ommen bevrijdden. Verder wordt op 11 april om 11.00 uur bij het gemeentehuis een nieuw monument voor alle oorlogsslachtoffers uit Ommen onthuld. In de Carrousel is ‘s middags om 14.00 uur een lezing en wordt ‘s avonds om 20.00 uur een herdenkingsconcert georganiseerd in de Gereformeerd kerk.

Vanaf 11 april is er in het Streekmuseum ook een thema-expositie te zien in het kader van “Ommen 70 jaar bevrijd”.

Klokluiden en vlaggen uit op 11 april 2015

Ommen werd bevrijd in de vroege morgen op 11 april 1945 toen de Canadese bevrijders uit zuidelijke richting de Vechtbrug passeerden. Het gemeentebestuur alsmede de gezamenlijke organisaties bestaande uit de Oranjevereniging, het 4 mei comité, de Historische Kring Ommen en de Gemienschop van Oll Ommer doen een beroep op de inwoners van Ommen om zaterdag 11 april massaal de nationale driekleur uit te steken. Op de Bevrijdingsdag van Ommen worden ‘s morgens om zes uur de klokken geluid van de Hervormde Kerk. Ze luiden de intocht in van de Canadese bevrijders die zeventig jaar geleden vanuit het zuiden Ommen binnentrokken. Om de vijf jaar wordt deze traditie van het klokluiden gehouden.

Expositie in het Ommer Streekmuseum “Ommen 70 jaar bevrijd”

In het kader van 75 jaar begin van de Tweede Wereldoorlog en dat Nederland 70 jaar in vrede en vrijheid leeft organiseert het Streekmuseum in samenwerking met de HKO een thema-expositie “Ommen 70 jaar bevrijd”. Er zijn verschillende voorwerpen tentoongesteld die herinneren aan de periode 1940-1945. De tentoonstelling besteed onder andere aandacht aan diverse aspecten van de oorlog, zoals het verzet, kamp Erika, droppings, bombardementen en de bevrijding. Ook is er aandacht voor de vervolging van Joden en alle Ommer slachtoffers van het oorlogsgeweld. Verder wordt een klankbeeld getoond van foto’s die tijdens de bevrijding in Ommen zijn gemaakt. De officiële opening van de thema-expositie wordt verricht op vrijdag 10 april om 16.00 uur door burgemeester Marc Jan Ahne.

Openingstijden expositie: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 -17.00 uur; zaterdag van 13.00-16.30 uur. Groepen ook na afspraak buiten de normale openingstijden. Voor afspraken: info@museum-ommen.nl. Het Ommer Streekmuseum is gevestigd in molen Den Oordt, De Oordt 7, in Ommen, telefoon 0529-453487.

Fietstocht Ommen-Nieuwleusen

Het Ommer Streekmuseum en Museum Palthehof aan het Westeinde 3 in Nieuwleusen hebben in het kader van de 70 jarige bevrijding een gezamenlijke fietsroute uitgezet tussen beide musea. De route gaat via een mooie route langs oorlogsobjecten en doet ook beiden musea aan. In Nieuwleusen staat de tentoonstelling “Vijf donkere jaren” centraal, die tot en met oktober te zien is en het Streekmuseum in de molen Den Oordt staat in het teken van “Ommen 70 jaar bevrijd”. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij beide musea.

Monument Ommer oorlogsslachtoffers, onthulling 11 april 2015

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Bij het herdenken ontbraken in Ommen tot nu toe de namen van deze oorlogsslachtoffers. Vanuit de Ommer bevolking, ondersteund door de HKO en het 4 mei comité is het initiatief ontstaan om deze burgers van Ommen met een monument te herdenken.

Aan weerszijden van het huidige oorlogsmonument aan het gemeentehuis worden hun namen vermeld met de tekst: “Ter herinnering aan de inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen” Het gaat om 71 namen van personen van omgekomen Ommenaren, die ten tijde van hun overlijden ingezetene waren van de gemeente Ommen, inclusief de Joodse bevolking en de Joodse leerlingen van de Internationale school Eerde. Ook zij die omgekomen zijn in het voormalig Nederlands Indië en Korea.

Op zaterdag 11 april – Ommer Bevrijdingsdag – wordt dit monument bij het gemeentehuis van Ommen om 11.00 uur officieel onthuld door burgmeester Marc Jan Ahne. Van alle oorlogsslachtoffers die op het monument vermeld staan is een korte beschrijving gemaakt en opgenomen in een speciaal bewaarexemplaar uitgegeven door De Darde Klokke. Tevens is bij  het monument een QR-code geplaatst om middels internet terecht te komen op de website hko-ommen.nl waar een speciale pagina informatie geeft over dit oorlogsmonument en andere oorlogsmonumenten in Ommen.

Lezing Wayne Dieleman 11 april 2015 om 14.00 uur in de bibliotheek/HKO ruimte

Mijn verloren familie – Wayne Dieleman

Het persoonlijke relaas van Wayne Dieleman, als adoptiekind grootgebracht in een hervormd gezin op de Veluwe. Als veertiger wordt hij gebeld door een halfbroer en krijgt te horen dat hij eigenlijk van Joodse komaf is, zijn moeder overleefde de oorlog dankzij het gemengde huwelijk van haar ouders. Dieleman gaat op zoek naar zijn Joodse familie en verneemt dat het grootste deel in de Tweede Wereldoorlog is omgebracht. Hij besluit een monument voor zijn naamloos gestorven familie op te richten, een monument in de vorm van het boek ‘Mijn verloren familie’. Op 11 april, de Bevrijdingsdag van Ommen, mogen wij getuige zijn van dit ontroerende en aangrijpende verhaal. Wayne Dieleman heeft indertijd meegewerkt aan het programma Spoorloos.

De organisatie is in handen van de Ccoba. In de pauze en na afloop vertoond de HKO filmbeelden van de bevrijding van Ommen. Gratis toegangskaarten dienen vooraf gereserveerd te worden via de bibliotheek. Dat kan ’s middags aan de balie van de bibliotheek tijdens de openingsuren.

Na de lezing is er nog een nazit in de HKO ruimte. Boeken en informatie rond de Tweede Wereldoorlog worden dan uitgestald. Verder is de werkgroep WO 2 vertegenwoordigd voor uitleg en voor beantwoorden vragen bezoekers.

Bevrijdingsconcert Ommer Mannenkoor 11 april

Het Ommer Mannenkoor houdt zaterdag 11 april 2015 een Bevrijdingsconcert in de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat in Ommen, aanvang 20.00 uur. Ook de HKO zal aan dit concert medewerking verlenen doormiddel van lichtbeelden met oorlogsfragmenten. Meer bijzonderheden over dit concert worden via de media bekend gemaakt.

Documentaire Oorlog in Overijssel 13 april

Op maandag 13 april krijgen de activiteiten een vervolg. In de Carrousel wordt dan ’s avonds om 20.00 uur de unieke filmdocumentaire “Oorlog in Overijssel” vertoond. De film geeft een goed beeld van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de bezetting. Een groot aantal onderwerpen en plaatsen passeert daarbij de revue. De film toont zeldzame beelden van onder meer Zwolle, Enschede, Hengelo, Deventer, Staphort, Nijverdal en Steenwijk in oorlogstijd. In de film zijn bijzondere filmfragmenten verwerkt afkomstig uit de archieven van het Polygoonjournaal, het Nederlands Filmmuseum, de Rijksvoorlichtingsdienst en van het Duitse en Canadese leger. Bovendien ziet u uniek materiaal van film-amateurs. Deze film is een must voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de film is er gelegenheid voor een nagesprek.

In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en de Provincie Overijssel is de documentaire ‘Oorlog in Overijssel’ opnieuw vorm gegeven met nieuw verkregen beeldmateriaal. Doel is om extra aandacht te generen aan de waarde van leven in een democratie. De première van de filmvertoning van Oorlog in Overijssel vindt plaats op 10 april in het Memory International War Museum in Nijverdal.

De toegang is gratis.

Fietstocht langs oorlogsmonumenten 2 mei

De werkgroep WO 2 van de Historische Kring Ommen houdt op zaterdag 2 mei een fietstocht langs de oorlogsmonumenten in de gemeente Ommen. De fietstocht met begeleiding start om acht uur in de ochtend bij het Streekmuseum in Ommen.  Onderweg worden zowel in de kom van Ommen als in het buitengebied diverse monumenten aan gedaan die herinneren aan de strijd en verzet in de Tweede Wereldoorlog. De route is ongeveer 25 kilometer lang. Aan het eind van de ochtend zijn de fietsers weer terug. Daarna is er gelegenheid om de expositie over de oorlog in het Streekmuseum te bekijken. Opgave vooraf is niet nodig.

Dodenherdenking 4 mei Besthmenerberg

De Historische Kring Ommen organiseert in samenwerking met enkele oud-gevangenen van Kamp Erika op maandag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis en de stille tocht door het centrum van Ommen dezelfde dag is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd iets vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen.

Het programma voor maandag 4 mei 2015 ziet er als volgt uit:
17.30 uur verzamelen parkeerplaats Steile Oever
17.40 uur vertrek naar het herdenkingsmonument
17.45 uur declamaties/toespraken
17.58 uur The Last Post
18.00 uur twee minuten stilte
18.02 uur zingen Wilhelmus, twee coupletten, gevolgd door defilé en bloemlegging

De Darde Klokke in teken van WO 2

Het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke van maart dit jaar (nummer 174) staat helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Hoe Ommen 1940-1945 heeft ervaren onder het juk van de Nazi’s met persoonlijke belevenissen van Ommenaren. Verder over burgemeester in oorlogstijd Nering Bögel. De belevenissen van de oorlog in Lemele. Ook de bevrijding van Ommen wordt uitvoerig beschreven in het themanummer. Bij uitgave 174 is ook het herdenkingsboekje begrepen met de namen van de 71 oorlogsslachtoffers die op het nieuwe oorlogsmonument bij het gemeentehuis herdacht worden. Abonnees krijgen De Darde Klokke toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij ABCombi aan de Varsenerstraat 7 in Ommen.

Ommen-70-jaar-bevrijd

Foto: Oud Ommen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.