OMMEN – Sinds 1878 zijn in Ommen Sinterklaas en zuute plassies met elkaar verbonden. Het zuute plassie is een typisch Ommer lekkernij verkrijgbaar rond de tijd van Sinterklaas. Voor Ommenaren zijn zuute plassies een traditie. “Zuute” staat voor zoet en “Plassie” voor broodje, met als voornaamste smaakmakende bestanddelen stroop en anijs. Zuute plassies gaan letterlijk en figuurlijk als zoete broodjes over de toonbank. Omdat ze zo goed in de smaak vallen kan Ommen vandaag de dag nog steeds genieten van dit luxe broodje. Ze worden dagelijks gebakken door de plaatselijke warme bakker. Voor wie ze (nog) niet kent: een zacht stroopbroodje in honingraatvorm gebakken met een doorsnee van 6 cm en 4 cm hoog. Aan de bovenkant goudbruin, binnenin grijsachtig oker en ze zijn het lekkerst met een beetje boter.

zuute-plassies-op-gemeentehuis-ibr-no
Foto: Op het gemeentehuis in Ommen smult men van zuute plassies.

Ovenvers

“Zodra de “r” weer in de maand is begint het bakken van de zuute plassies. Ze trekken vaste klanten. Maar we merken ook dat de niet Ommenaren ze lekker vinden en regelmatig terugkeren”, zegt Berjan ten Brinke, van de gelijknamige bakkerij in Ommen. “We bakken ze elke dag ovenvers. De vraag is steeds groot. Veel Ommenaren die elders wonen komen speciaal met Sinterklaas naar Ommen om zuute plassies te kopen.”

Toen bakker Ten Brinke de bakkerij van Makkinga overnam, kreeg hij het recept van de zuute plassies erbij. Ten Brinke weet dat Makkinga in 1878 als eerste is begonnen met het bakken van de zuute plassies. Andere bakkers hebben het zuute plassie-bakken van Makkinga afgekeken.

 

Sinterklaas

Het feest van Sint-Nicolaas was van een rooms-katholiek heiligenfeest omstreeks 1850 geworden in een niet-kerkelijk feest. Toen kregen veel elementen van de huidige viering vorm en brak de tijd aan van zoet en lekkers. In het midden van de negentiende eeuw kenden verhoudingsgewijs Ommen een groot aantal bakkers. Om hoofd te kunnen bieden tegen de moordende concurrentie moesten de bakkers met nieuwe producten komen. De verkoop van de luxe broodjes was een mooie aanvulling op de omzet. Zo is eigenlijk het zoete plasje als een feestbroodje voor de dagen rond Sinterklaas ontstaan. Als midwinterbaksel lag de toevoeging van anijszaad dan ook voor de hand.

Ondanks dat het recept voor de andere bakkers geheim was, kwamen zij min of meer tegelijk met hetzelfde broodje op de markt. Van patent of octrooi had men nog nooit gehoord. Opmerkelijk daarbij was dat alle bakkers dezelfde benaming voor deze lekkernij kozen: zuute plassie, ofschoon sommige bakkers er wel hun eigen schrijfwijze op nahielden variërend van zuute plässie tot zûte plassie. Overigens is het aantal warme bakkers in Ommen in de loop van de jaren terug gelopen tot thans twee: Ten Brinke en van der Most.

Tradities zijn er om te koesteren. Daarom bood het Ommer historisch tijdschrift ‘De Darde Klokke’ en Bakkerij Ten Brinke de gemeenteraad van Ommen deze traditionele Ommer Zuute Plassies aan. Dat gebeurde vooraf aan de begrotingsvergadering.

zuute-plassie-ommen-ibr-no
Foto: De Ommer burgemeester Mark Boumans met een zuute plassie. “Ik kende ze nog niet, maar ze smaken naar meer”.

zuute-plassies-ommen-ibr-no
Foto: Wethouder Hans ter Keurst neemt ook een zuute plassie.

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

2 Reacties op "Zuute Plassie een aloud Ommer feestbroodje voor de dagen rond Sinterklaas"

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.