De eerste ondergrondse vuilcontainers zitten in Ommen in de grond. Natuurlijk Ommen nam op woensdag 11 november een kijkje op de hoek van de Garstenkamp en de Baron van Fridaghstraat. Voor de appartementen werd de achtste container in de grond geplaatst. Lammertink B.V uit Markelo plaatste de ondergrondse container. VConsyst uit Genemuiden levert de complete vuilcontainersystemen inclusief de software.

In totaal worden er in de gemeente Ommen vijftig ondergrondse vuilcontainers geplaatst. Er worden er per dag twee geplaatst. Vanaf volgend jaar kan men het vuil in de vuilcontainers kwijt.

Op de plaats, waar de vuilcontainer moest komen, werd eerst een proefgeul gegraven. Dit werd gedaan om er zeker van te zijn dat op de plaats geen kabels in de grond zaten. Dat was hier niet het geval dus kon men beginnen met het graven van het gat. In het gegraven gat werd een graafkist geplaatst.

SAM_9834
Foto: De graafkist werd in het gegraven gat geplaatst.

De graafkist is van onderen open en werd in de kuil geplaatst zodat het zand er omheen tijdens het dieper graven niet in kon storten. Het functioneerde als een soort van damwandconstructie. Nadat de graafkist stond, werd er dieper gegraven.

SAM_9860
Foto: Binnen de graafkist werd er dieper gegraven.

Tijdens het graven konden de werknemers grondwater tegenkomen wat afhankelijk is van de locatie. In de Baron van Fridagstraat verliep alles heel voorspoedig. Er was wel sprake van grondwater maar niet veel.

SAM_9870

Zorgvuldig wordt er nagemeten of het gat op de juiste diepte zit. Vervolgens werd een lichtgrijze betonbak binnen de graafkist geplaatst. Deze werd helemaal waterpas gezet.

SAM_9880

Rondom de betonnen bak werd het gat gevuld met zand, waarna vervolgens de graafkist uit de grond werd getakeld. De betonnen bak werd afgedekt met een plaat zodat er tijdens het aanbrengen van zand dit niet in de bak terecht kon komen.

SAM_9950

Het zand werd met behulp van de graafmachine en een stamppaal aangestampt. Een stamppaal is erg zwaar zodat de grond zo diep mogelijk goed kon worden aangestampt.

SAM_9903

Nadat het grove stampwerk is afgerond werd de rest van het losse zand met een wakkerstamper aangestampt.

SAM_9966

De binnenbak (vuilcontainer) die later in de de grijze betonbak werd geplaatst krijgt later als er vuil in wordt gedeponeerd een flink gewicht. Op de vloer van de betonbak werden stelpoten aangebracht, zodat de binnenbak (de vuilcontainer) hierop kan rusten.

SAM_9962SAM_0015

Nadat de stelpoten juist waren afgesteld kon de klapvloer worden vastgezet met bouten.

SAM_0021SAM_0070

Veiligheid staat hoog in het vaandel. Zo werd de betonbak afgedekt met een plaat op het moment dat de vuilcontainer werd opgehaald.

SAM_0082

De binnenbak of wel de vuilcontainer werd door de klapvloer in de betonbak gehesen en op de stelpoten neergezet. De vuilcontainer staat en daarmee kwam er op de hoek van de Baron van Fridaghstraat en de Garstenkamp een einde aan de werkzaamheden.

SAM_0096SAM_0103SAM_0111

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

 

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.