Dinsdagavond 21 juni werden er vanaf Molen De Lelie met paard en wagen tonnen met bier vervoerd naar Café de Herberg in de Brugstraat in Ommen. Niet zomaar bier! Molen De Lelie bestaat 170 jaar en dat wordt deze week gevierd, dinsdagochtend was de opening. Ter gelegenheid van het jubileum is Lelie Wit ontwikkeld. Een heerlijk fris biertje dat exclusief geschonken wordt in Café de Herberg en in flesjes te koop is bij Anton en Rita Wolters in de winkel bij de molen. De vaten werden in de wagens geladen en familie en vrienden van Anton en Rita Wolters reden mee naar hartje Ommen.

06214361-ibr-no

Bij de Hervormde Kerk aangekomen nam molenaar Anton een vat op zijn schouder en droeg deze het café binnen.

06214391-ibr-no

Hans van Lingen, uitbater van café de Herberg, droeg samen met collega-ondernemer Harold Veltmaat de flesjes naar binnen. De bier is niet alleen verkrijgbaar van de tap, er is ook gedacht aan de liefhebbers die graag een flesje willen bestellen.

06214388-ibr-no
Foto: Harold Veltmaat (links) helpt collega-ondernemer Hans van Lingen (rechts), uitbater van Café de Herberg met sjouwen van de flesjes.

Het eerste vat werd de kelder ingedragen en aangesloten op de tap en nu maar hopen dat als de tap wordt losgetrokken het glas goed wordt gevuld.

06214397-ibr-no

Anton en Hans bedienden samen de tap en uiteindelijk liep het glas vol. Gasten keken met een lach op het gezicht toe, want nu mocht iedereen Lelie Wit proeven.

06214410-ibr-no

Er werd volop geproost. De bier werd ontwikkeld door Gert-Jan Rijstenberg. Hij houdt zich bezig met het brouwen van bier. Niet als professional, al zou je dat als je het biertje proeft wel denken. Hij is een fervent bierbrouwer. Het bier is gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. In 2012 maakte Gert-Jan voor het Dalfser Bierfestival een biertje genaamd ‘De Mop van Dalfsen’. ‘Molenaar Anton kent hij een jaar of zes. Afgelopen winter ben ik de boeken ingedoken, heb informatie gezocht over Spelt. Ik heb navraag gedaan bij De Wortketel in Echten, dit is een amateurclub voor hobbybrouwers. Nadat ik genoeg informatie had verzameld, heb ik in maart een proefbrouwsel gemaakt. Er werd een proefavond gehouden bij Café de Herberg en bij de amateurclub en iedereen was direct enthousiast. Nu hebben we met elkaar iets moois bereikt’, aldus Gert-Jan Rijstenberg.

Het etiket viel bij de belangstellenden in de smaak en werd aandachtig bekenen.

06214400-ibr-no

Het etiket, met daarop de beschrijving van de bier en de afbeelding van de molen, is met de hand getekend door Willem van Doorn. We kunnen echt spreken van een stukje kunst, want wat heeft het een een voortreffelijke uitstraling gekregen.

lelie-wit-ibr-no

De flesjes zijn in de winkel van De Lelie aan het Molenpad verkrijgbaar. Laat het mooie weer maar komen, dan kan iedereen weer genieten op de terrassen in Ommen en kom je voor een ‘Lelie Wit’, dan moet je in de Brugstraat zijn en wel op nummer 27. Wij zeggen proost!

etiket-lelie-wit06214326-ibr-no-l

Bekijk hieronder het filmpje en meer foto’s:

Tekst, foto en film: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

 

Een reactie op "Vaten met ‘Lelie Wit’ op de wagen en op naar hartje Ommen"

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.