Eindelijk, het toerisme brengt Ommen weer tot leven. De boten liggen in de passantenhaven en kampeerders hebben hun weg weer gevonden naar Ommen.

Normaal gesproken liggen de steigers al langs de oever van de Vecht maar vanwege het coronavirus en de daaruit voorvloeiende maatregelen heeft alles vertraging opgelopen.

Nu eindelijk liggen de boten weer in de Passantenhaven. De steigers worden gewoonlijk door de boot van Rederij Peters op sleep genomen en vanaf het Ommer Kanaal naar Ommen getrokken. De steigers werden afgelopen zaterdag door Watersportvereniging De Vechtstreek naar Ommen gehaald. Hiervoor werd dit keer de boot van de familie Butter ingezet, aangezien de rondvaartboot van Rederij Peters, vanwege het corona-virus nog uit de vaart is. De boten die nu in de Passantenhaven liggen krijgen zodra de steigers zijn bevestigd en voorzien zijn van elektra hun vaste ligplaats tijdens dit vaarseizoen.

Schipper Hennie Butter op zijn boot in de Passantenhaven van Ommen.

Het echtpaar Butter ligt met hun boot waarop zij wonen al vele jaren in Ommen aan de vecht. ‘We liggen een half jaar in Ommen en een half jaar in Krimpen aan de IJssel’, vertelt de heer Butte mij als ik na zijn uitnodiging plaatsneem in de woonboot. ‘Zaterdag gaan we de steigers halen. We halen ze met deze boot op. De boot stamt uit 1906 en er komen al snel fotoboeken op tafel waarin ik indrukwekkende foto’s aantref van een boot die helemaal verouderd en verroest was en volledig werd gerestaureerd door Butte en zijn vader. Een staaltje vakmanschap en doorzettingsvermogen, dat kwam er bij kijken. Uiteindelijk was de boot na drie jaar restaureren zover dat ze er mee konden varen. Nu ligt het mooie groene schip met haar rijke historie dus al jaren tijdens het vaarseizoen in Ommen.

Steigers op sleep

Zaterdag scheen de zon en halverwege de ochtend werden de steigers vanuit het Ommer Kanaal naar de oevers nabij het centrum van Ommen gesleept. Dit is altijd een hele klus. Watersportvereniging De Vechtstreek zorgt er voor dat dit altijd veilig en goed gebeurd zodat de watersporttoeristen weer prettig kunnen verblijven op de mooie Vecht.

Steigers in het Ommerkanaal dat uitmond in de Vecht.

De steigers worden in het najaar uit het water gehaald en in buurtschap Varsen opgeslagen. Daar worden de steigers nagekeken en onderhouden. Dunnewind Groep uit Ommen verzorgd altijd het transport van de steigers tot in het water van het Ommer Kanaal. Dat gebeurde dus ook afgelopen zaterdag. De steigers werden door leden van de watersportvereniging aan elkaar gekoppeld.

Uiteindelijk zijn alle steigers aan elkaar gekoppeld en de sleep van ruim 200 meter was klaar om te worden verbonden met het schip van Butter. Schipper Hennie kon de motoren van zijn schip startten en koers zetten naar Ommen.

Goed bekeken, even er bij zitten en genieten van de omgeving en het prachtige weer. Op naar Natuurlijk Ommen! Langs de oevers van de Vecht zien we dat kampeerliefhebbers alweer een plek hebben gevonden.

Het toerisme brengt Ommen tot leven, zo is het en zo zal het altijd blijven. De boten en de passantenhaven vormen een belangrijk onderdeel van het toerisme in Ommen. De haven en de boten zijn niet weg te denken uit de Vecht, zij maken het plaatje compleet. Juist daarom is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd op het gebied van waterrecreatie. Zo kan men nu ook door de stuw in Junne naar Hardenberg varen en vanaf Hardenberg kan men naar Ommen. Ook is het nieuwe havengebouw in aanbouw en daar zijn veel mensen ontzettend blij mee.

Hennie was tevreden en legde zijn boot na de klus weer vast aan de kade. Het was een prachtige dag voor deze klus alhoewel…. de wind mocht wel wat minder.

Bericht geschreven door: Marjolijn Rhee
Foto’s: Marjolijn Rhee en Rombout Gerrits.

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Je bent voor meer informatie over Ommen en het Vechtdal welkom in het Bezoekerscentrum Ommen.

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden in Ommen.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.
Meer info over Verenigingen en Stichtingen.
Meer info over de gemeente Ommen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.