De vereniging voor Natuur en Milieu de Vechtstreek organiseert op 25 maart in het NICO NatuurInformatieCentrum  vanaf 20.00 uur een lezing over vogelslaapplaatsen. Olaf Klaassen zal de lezing verzorgen. Klaassen, in 1966 geboren aan de rand van het Vechtdal, namelijk in Zwolle, zal vertellen over het doel, de soorten en redenen van vogelslaapplaatsen. Hij werkt bij Sovon Vogelonderzoek Nederland sinds 1998.

slaapplaats-grote--zilverreiger-ibr-no

Bij slapen denk je aan rust, maar dat gaat bij vogels lang niet altijd op. Voordat vogels gaan slapen is er vaak spektakel te verwachten. Kijk maar eens wat Spreeuwen doen: spectaculaire luchtdansen uitvoeren. Maar ook bijvoorbeeld Wulpen, Zwarte Sterns en ganzen kunnen er wat van en slapen samen in soms enorme aantallen. Waarom doen ze dat eigenlijk, en slapen ze wel echt? En waarom komen ze elkaar elke dag van heinde en ver opzoeken? In deze lezing wordt ingezoomd op wat er in Nederland bekend is over slaapplaatsen van vogels, aan de hand van foto´s en bewegende beelden. Ook de situatie in het Vechtdal en omgeving zal nader worden belicht.

Toen Olaf Klaassen in 1998 een grote Wulpenslaapplaats ontdekte vrijwel midden in Arnhem raakte hij gefascineerd door slaapplaatsen van vogels. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het landelijk slaapplaatsenmeetnet, waarvan hij nu coördinator is.

Deelname voor leden van de Vechtstreek is gratis, niet-leden betalen 2 euro p.p.

Tekst: Dook van Gils
Foto: Albert de Jong

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.