Voel je welkom in het Sociaal Eetcafé Ommen.

Ben je alleen dan hoef je nog niet eenzaam te zijn. Toch is het fijn om er eens uit te zijn en gezellig met anderen te eten. Eens in de veertien dagen, in de even weken, kunnen alleengaanden van alle leeftijden komen eten in het Sociaal Eetcafé in het Vlierhuis in Ommen. Natuurijk Ommen werd uitgenodigd door Karola Schröder, oprichtster van de stichting, om kennis te maken met de Stichting Eetcafé Ommen. Dit sloegen we natuurlijk niet af. Woensdagavond 25 februari 2015 schoven we aan in ’t Vlierhuis waar de stichting een ruimte huurt voorzien van alle faciliteiten. Een huiselijke ruimte met een open keuken. Op de tafels staan bloemetjes en de stoelen zitten heerlijk.

‘Het uitgangspunt van de Stichting Sociaal Eetcafé Ommen is het samenzijn’, vertelt Karola. ‘Er zijn mensen die elke avond thuis een eigen maaltijd bereiden en het gezellig vinden om af en toe samen te eten met anderen. Je hebt wat te praten en je ontmoet mensen. De mensen die hier komen zijn niet eenzaam maar houden van gezelligheid. Iedereen is welkom. Het is niet leeftijdsgebonden, er komen bezoekers uit verschillende leeftijdscategorieën. Wil je komen mee eten dan ben je welkom en reserveer je gewoon. We hebben mensen die komen een enkele keer mee eten maar we hebben ook vaste bezoekers die al jaren aanschuiven’.

De stichting is ontstaan vanuit een leerproject van stagiaires van Landstede ruim 10 jaar geleden en nog altijd een succes.

Sociaal-Eetcafé-Ommen-no

Twee vrijwilligers doen de boodschappen bij Albert Heijn, die al jaren de stichting sponsort. De twee andere vrijwilligers dekken ondertussen de tafels. Daarna wordt in de keuken het eten voorbereid. Er zijn in totaal vier groepen van vier vrijwilligers. De groepen rouleren.

Sociaal-Eetcafé-Ommen--6--no

Sociaal-Eetcafé-Ommen--2--no

Er wordt een maaltijd bereid uit de Indonesische keuken, door Karola (tweede van links op bovenstaande foto) en de anderen. Het buffet wordt klaargezet waar de mensen hun bord kunnen voorzien van een Indonesische maaltijd. Op elke gedekte tafel staat een kom met kroepoek, een schaal met augurk en een schaaltje gebakken uitjes. Vooraf krijgt men soep. Rond kwart over vijf, half zes komen de eerste mensen binnen en zoeken een plek bij elkaar aan tafel. Sommigen komen alleen en sommigen komen samen.

Sociaal-Eetcafé-Ommen--7--no

Gerrit eet al jaren mee in het eetcafé

Sociaal-Eetcafé-Ommen--3--no

We praten met Gerrit (links: op bovenstaande foto) die vanaf het begin erbij is. ‘Het is gezellig om eens in de veertien dagen aan te schuiven. Ik kom hier al meer dan tien jaar. Je treft hier mensen waarmee je samen eet. Het eten is goed en zo ook de sfeer. Het begon jaren geleden bij Landstede. Daarna verhuisden we van locatie naar de Wolfskuil, vervolgens naar de Pacton, het RIBW aan de Strangeweg en nu zitten we in ’t Vlierhuis. De meesten komen alleen, sommigen samen, het maakt niet uit, iedereen is hier welkom”, aldus Gerrit. Het buffet staat klaar en Karola, oprichtster en tevens gastvrouw, vertelt waar het buffet uit bestaat. Er wordt een moment stilte gehouden, waarna ze iedereen een smakelijke maaltijd toewenst.

Sociaal-Eetcafé-Ommen--4--no

Men kan deze avond kiezen voor een Chinese Tomatensoep vooraf. Daarna vindt men op het buffet, bami, nasi, saté en een gebakken ei. De sambal en de ketjap ontbreken niet.

Sociaal-Eetcafé-Ommen--5--no

Na het eten wordt er afgeruimd. De kroepoek- en cassavechips blijven nog even staan. ‘Als je daar eenmaal aan begint’, zegt een bezoeker met een glimlach. Er wordt nog gezellig koffie of thee gedronken en wat gepraat. Daarna gaan de mensen met een gevulde maag weer huiswaarts.

Sociaal-Eetcafé-Ommen--8--no

Samen eten in Ommen, dat kan in het Sociaal Eetcafé in ‘t Vlierhuis in Ommen. Iedereen is van harte welkom. Het is gezellig om samen te eten. Vanaf januari wordt er iedere veertien dagen, in de even weken, gekookt. Mensen uit de wijk en heel Ommen, die gereserveerd hebben, zijn om 17.00 uur welkom. Reserveren kan op maandag en dinsdag in de even weken tussen 09.00 uur en 17.00 uur op: 06-43816199. De kosten zijn € 6,= per persoon.

Locatie: ‘t Vlierhuis
Adres: Haarsweg 105, Ommen
Geopend: op woensdag eens in de veertien dagen in de even weken 
Reserveren: op maandag en dinsdag in de even weken tussen 09.00 en 17.00 uur. Reserveer en bel: 06-43816199.
Kosten:  € 6,= per persoon.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.