Reinier Paping ‘staat’ heerlijk in het zonnetje op donderdag 1 oktober 2015. Dat was in 1963 wel anders toen hij op 18 januari in de bittere kou (Syberische omstandigheden) de winnaar werd van de Elfstedentocht. Reinier Paping, geboren in Dedemsvaart, woonde in Ommen toen hij de tocht won. Het beeld dat in februari 2013 door Reinier Paping werd onthuld had schade opgelopen. Bij het verplaatsen van het beeld was er een scheurtje ontstaan in de knie en in het ijzer van de schaats. Ale Overwijk heeft de schade gemeld bij een deskundig bedrijf. Donderdagochtend werd de schade gerepareerd. Natuurlijk Ommen was daarbij aanwezig.

SAM_5694-ibr-no
Foto: Ale Overwijk (rechts), initiatiefnemer standbeeld Reinier Paping met Ronnie van Grunsven, eigenaar Beeldengieterij Tenax (links)

Ommenaar Ale Overwijk, van Iron Art, kreeg het in 2013 voor elkaar om Reinier Paping te vereeuwigen. Hij zette een plan op en betrok onder andere zijn schaatskameraden erbij. Zij hielpen met het maken van de sokkel waarop het beeld werd bevestigd. Op de sokkel van het beeld is een plaatje zichtbaar met daarop natuurlijk bovenaan de vetgedrukte naam van Reinier Paping.

plaatje
Foto: plaatje op de sokkel van het restaureerde beeld met daarop vetgedrukt: Reinier Paping Winnaar Elfstedentocht 1963.

In 1963 hadden meer schaatsers uit Ommen de tocht gereden, zij staan met naam vermeld op het plaatje. Zij hebben onder andere bijgedragen om het beeld te kunnen bekostigen. Op 15 februari 2013 onthulde Reinier Paping in het bijzijn van schaatser Erik Hulzebosch en kunstenares Loeki Leeuwerik het beeld. Kunstenares Loeki Leeuwerik uit Ommen heeft het ontwerp voor het beeld gemaakt. Vervolgens is vanuit het ontwerp een mal gemaakt waarin het beeld is gegoten van de Neolith, een kunsthars.

prijzen-reinier-paping-ibr-no
Foto: Beker, schaal en medailles van Reinier Paping, winnaar van de Elfstedentocht in 1963. (bron: Historische Kring Ommen)

Neolith, ‘Nieuwe steen’

‘Neolith betekent eigenlijk nieuwe steen’, vertelt Ronnie van Grunsven, eigenaar van Beeldengieterij Tenax. Hij was donderdagochtend bezig met de restauratie van het beeld. Zijn bedrijf Tenax is gevestigd in Veghel en houdt zich al jaren bezig met het onder andere gieten van beelden en met restauratie. Natuurlijk Ommen vroeg Ronnie welke vulstof hij gebruikte. ‘In de begin jaren zeventig kwam polyester beschikbaar. Toen zijn er mensen met polyester aan het ontwikkelen gegaan. Ze wilden een gietbare vulstof maken. ‘De vulstof Neolith bestaat uit polyesterhars en komt uit Noorwegen. Deze stof hebben wij ook gebruikt om het beeld van Reinier Paping te gieten.’ Het voordeel van Neolith is dat het een stuk minder kost ten opzichte van brons terwijl het dezelfde uitstraling heeft. Neolith heeft als gunstige eigenschap dat het goed vloeibaar is waardoor elk detail uit de mail haarscherp wordt gevormd.

SAM_5687-ibr-no

Met het juiste gereedschap worden scheurtjes wat groter gemaakt en gereinigd zodat het goed kan worden opgevuld met de vloeibare polyesterhars. De reparatie vereist vakmanschap, er wordt geconcentreerd gewerkt. Het drogen van de vulstof wordt versneld door warmte. Nadat het droog is wordt het overtollige Neolith verwijderd. De plekken, die zijn gerepareerd, worden opgeschuurd en daarna voorzien van een coating.

En zo staat het beeld van Reinier Paping er weer verzorgd bij. Bekijk onderstaande foto’s en lees verder.

SAM_5695-ibr-noSAM_5690-ibr-noSAM_5697-ibr-noSAM_5704-ibr-noSAM_5699-ibr-noSAM_5706-ibr-no

Ale Overwijk vertelt nog even aan Natuurlijk Ommen dat er plannen zijn om rondom de sokkel te bestraten. ‘Mensen willen van verschillende kanten het beeld bekijken en lopen er omheen’.

Reinier-Paping-beeld-sokkel-ibr-no

Wat Natuurlijk Ommen betreft een prima plan dat van toegevoegde waarde is. Niet alleen voor de uitstraling van het beeld op de sokkel, maar ook voor de toegankelijkheid voor het publiek. Het is fantastisch voor inwoners en bezoekers om het kunstwerk van alle kanten te kunnen bezichtigen. Mensen die deelnemen aan de stadswandelingen in Ommen kunnen er dan ook omheen lopen en als de stadsgids vertelt er met zijn allen omheen staan.

stadswandeling-Reinier-Paping-ibr-no
Foto: Een groep deelnemers van de Stadswandeling Historisch Ommen onder leiding van Harry Woertink, één van de stadsgidsen, bij het beeld van Reinier Paping.

beeld-reinier-paping-vecht-ommen-ibr-no
Foto: Het beeld van Reinier Paping met op de achtergrond de Konijnenbeltsmolen, rivier de Vecht en rechts het Nationaal Tinnen Figuren Museum.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.