Stuifzand en heide, zoals in het Vecht- en Beneden Reggegebied, zijn zeldzaam geworden in Nederland. En daarmee ook de plant- en diersoorten die daarbij horen zoals jeneverbes- en sleedoornstruweel, korstmossen, kleine bevernel, vechtanjer, nachtzwaluw, boomleeuwerik, raaf en grauwe klauwier.

Foto door: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen – Bezoekerscentrum Ommen

Precies een jaar geleden ging de schop in de grond in het stuifzandgebied de Sahara in Ommen. Er is hard gewerkt om het ecosysteem te versterken. Op de rand van zand en bos groeien weer bijzondere korstmossen zoals ijslandsmos, rendiermos en rode heidelucifer. En wist u dat nergens anders in Nederland dan alleen hier de stronkmier voorkomt? Het zand in de Sahara kan weer stuiven waardoor kwetsbare planten en dieren weer de ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Samen sterker met de kracht van de natuur

Mede dankzij de samenwerking met buren, ondernemers en andere relaties en organisaties is de natuur in de Sahara weerbaarder tegen de effecten van stikstofuitstoot. Het belooft een gezond en duurzaam leefgebied voor de toekomst met ruimte voor natuur, recreatie, landbouw en economie. Veel kijk plezier!

Bekijk het onderstaand avonturenfilmpje:

De grote variatie aan zandverstuivingen, heidevelden, veen en stroomdalgraslanden maken het Vecht- en Beneden Reggegebied tot een uniek landschap. Onderstaande gebiedspartners werken er gezamenlijk aan om die schoonheid te behouden.

Dit is een bericht van: Staatsbosbeheer Overijssel

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Je bent voor meer informatie over Ommen en het Vechtdal welkom in het Bezoekerscentrum Ommen.

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden in Ommen.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.
Meer info over Verenigingen en Stichtingen.
Meer info over de gemeente Ommen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.