Zondag, 9 augustus 2015 hebben winkeliers hun winkels voor de vierde keer op zondag opengesteld tussen 12.00 en 19.00 uur. Winkels in de binnenstad van Ommen openden hun deuren van 12.00 uur tot 17.00 uur en supermarkten Albert Heijn en Jumbo waren open van 12.00 uur tot 19.00 uur. Met deze koopzondag kwam er een einde aan de pilot van vier koopzondagen.

Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen gesloten zijn. Echter kunnen gemeenten winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen te openen. Naast de zondag zijn dat Nieuwjaarsdag 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag.

Learning by doing

Op 2 juli werd er tijdens de raadsvergadering besloten dat winkels voor vier zondagen ontheffing mochten aanvragen. De openstelling van de zondagen maken deel uit van het onderzoek ‘Learning by Doing’. Na het besluit is er tijdens een bijeenkomst van de handelsvereniging Ommen door ondernemers besloten om voor vier zondagen achter elkaar ontheffing aan te vragen. De eerste zondag winkelopenstelling was op 19 juli, twee en een halve week na de raadsvergadering. Vakanties van personeelsleden van ondernemers waren al besproken. Dat deze beslissing door de gemeenteraad midden in het seizoen is genomen was voor ondernemers verre van ideaal te noemen.

Handelsvereniging Ommen en ondernemers hard gewerkt

De Handelsvereniging Ommen heeft er samen met ondernemers hard aan gewerkt om de vier pilot koopzondagen onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk mensen. Er zijn spandoeken opgehangen, er vloog een vliegtuigje met reclame boven Ommen en omgeving. Flyers werden verspreid en door verschillende media werd er aandacht gegeven aan de koopzondagen. Op de laatste koopdag sprongen er parachutisten met reclamevlaggen van de koopzondagen naar beneden in Ommen. Op verzoek van de raad zijn er koopzondagen gecombineerd met een evenement. De eerste koopzondag en de laatste koopzondag werden gecombineerd met Montmartre. Flater Pretorkest liet zich ook zien en vermaakte de bezoekers in de binnenstad met vrolijke muziek. De binnenstad werd op alle vier de koopzondagen goed bezocht.

Meten is weten: resultaten volledig onderzoek van belang

Het is te vroeg om conclusies te trekken nu het onderzoek nog gaande is. Meten is weten. Voor het onderzoek ‘Learning by Doing’ is een onderzoeksperiode afgesproken van juli t/m december. Vanuit het onderzoek wordt aangetoond in hoeverre er draagvlak is bij de inwoners, bezoekers en ondernemers in Ommen. De vier koopzondagen waarvoor ontheffing is verleend worden meegenomen in het onderzoek ‘Learning by Doing’ zoals is besloten in de raadsvergadering op 2 juli 2015. De uitkomsten van het onderzoek worden uiterlijk 1 februari 2016 aan de raad gepresenteerd. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal er de uiterlijk 1 maart een nieuw voorstel worden voorgelegd.

Lees berichten over de pilot koopzondagen:

SAM_0439
Foto: 19 juli, eerste koopzondag in Ommen:
Meer lezen over deze koopzondag: Ommen zondag drukbezocht tijdens winkelopenstelling en Montmartre

SAM_1014
Foto: 26 juli, tweede koopzondag in Ommen:
Meer lezen over deze koopzondag: Winkelopenstelling zondag 26 juli: pret in de binnenstad

SAM_1857-ibr-no
Foto: 2 augustus, derde koopzondag in Ommen:
Meer lezen over deze koopzondag: Zondag 2 augustus winkelopenstelling in gastvrij Ommen.

SAMSUNG CSC
Foto: 9 augustus 2015, vierde en laatste koopzondag in Ommen:
Meer lezen over deze koopzondag: Laatste koopzondag in Ommen en omstreken ‘geland’

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.