OMMEN- Op diverse plaatsen in Ommen is stil gestaan bij de slachtoffers die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen door oorlogsgeweld of terreur. Bij het monument van kamp Erika en bij het oorlogsmonument bij het gemeentehuis was de belangstelling enorm. Tijdens de dodenherdenking wordt herdacht dat anderen zich voor de vrijheid van Nederland hebben ingezet met gevaar voor eigen leven. Bij de herdenking in Stegeren was het druk bij het monument dat herinnert aan het droppingsveld tijdens 1940-1945.
Bijna 200 belangstellenden waren aanwezig bij het monument van kamp Erika. Onder de aanwezigen ook oud-gevangenen en hun familie.
“Vrede en vrijheid ervaren we als gewoon en vanzelfsprekend. Toch blijft herdenken en stilstaan bij het verleden van grote betekenis”, aldus burgemeester Mark Boumans bij de plechtigheid op de Bestmenerberg. Hier werden de slachtoffers van het gevangenkamp Erika herdacht die tijdens hun gevangenschap zijn vernederd, gemarteld en vermoord.
Boumans sprak voor afgaande aan het spelen van The Last Post, twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus. “Want de herinnering vormt voor ons de waarschuwing waartoe mensen in staat zijn”, aldus Boumans en een persoonlijk verhaal voorlas van Dien van Dorland-Kampman uit Ommen. Haar verhaal illustreerde de angst en de hachelijke momenten tijdens de oorlogsjaren. “Dit verhaal van één van onze inwoners geeft aan dat de gevolgen van oorlog ook dichtbij en in je eigen wereld kunnen gebeuren”.
Ook een oud-gevangene van het beruchte kamp Erika hield een toespraak waarbij hij zijn persoonlijke ervaringen deelde.
Namens de openbare basisschool Nieuwebrug droegen Tijl en Krijn Braakman een gedicht voor.
Als laatste werden bloemen gelegd door de oud-gevangenen, de burgemeester, leden van het 4 mei comité en leerlingen van de basisschool Nieuwebrug.
Bekijk in onderstaande fotogalerij alle foto’s van de gedenkmonument van kamp Erika.
Stegeren
In Stegeren onderstreepte wethouder Ko Scheele het belang van herdenken. Vooral ook omdat steeds meer mensen ‘na de oorlog’ zijn geboren en voor velen de Tweede Wereldoorlog geschiedenis is. “Wat destijds gebeurde mogen we niet vergeten. De verhalen van toen maken ons bewust van onze vrijheid. Want vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Vrijheid moet je koesteren. Dat besef je pas goed wanneer de vrijheid er niet meer is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog”, aldus Scheele op de bijeenkomst georganiseerd door Plaatselijk Belang Stegeren.
Foto: In Stegeren werd een krans gelegd door wethouder Ko Scheele en Egbert Baarslag.
Samen met Egbert Baarslag legde de wethouder hier een krans bij het gedenkmonument. Scholieren van de basisschool in Hoogengraven lazen gedichten voor en muziekvereniging De Bazuin zorgde voor muzikale ondersteuning.
Foto: Een verzamelaar van oud oorlogsmateriaal toonde in Stegeren droppingscontainers met wapens en goederen.
Een verzamelaar van oorlogsmateriaal uit Vlaardingen had zijn hele verzameling van goederen en wapen uitgestald om het publiek na de herdenking een indruk te geven welk materiaal in de oorlog in containers werd gedropt.
Tekst en foto’s Stegeren: Harry Woertink
Foto’s herdenking bij kamp Erika: Marjolijn Rhee