Rika Lassche heeft een duidelijk doel voor ogen. “Ik hoop dat er vanuit alle maneges wordt gewerkt aan het het welzijn van de paarden nadat ze zijn uitgewerkt. Dat kan bijvoorbeeld door een spaarpot op te bouwen per pony of paard zodat het dier naar een opvangpension kan als het is uitgewerkt en daar verzorgd kan worden totdat het dier inslaapt. Natuurlijk Ommen ging zondag 8 maart  en woensdag 11 maart 2015 op bezoek bij Rika Lassche oprichtster van Stichting ’t Olde Manegepeerd. We kregen een rondleiding bij ’t Olde Manegepeerd in buurtschap Dalmsholte, gelegen in het toeristische Ommen onderaan de Lemelerberg in het mooie Vechtdal! Men kan er komen kijken en elke laatste zaterdag kan er worden gesnuffeld tussen de spulletjes die er worden verkocht. Rika deed haar verhaal.

“Wij gaan toch ook met pensioen en dan hebben we het goed? In 1997 kochten we de boerderij hier in Dalmsholte onderaan de Lemelerberg. Een kennis van mij nam me mee om eens te gaan kijken in Wierden bij een manege want daar reden mensen met een verstandelijke beperking. Ik had op dat moment niets met paarden, totdat ik hoorde dat een dier uitgewerkt was en dat er een plek voor haar werd gezocht. Ach…. dacht ik…. die kan wel bij ons op stal.

En van de één kwam de ander

Ik kon er nog wel eentje kwijt en toen was ik niet meer te stoppen. Ik huurde van de buurman een stal en daar werden meerdere pony’s en paarden gestald. Inmiddels heb ik in al die jaren rond de 80 paarden opgevangen en verzorgd tot aan het einde van hun leven. Ze hebben het hier goed, kunnen naar buiten en hebben ruime stallen.” We lopen achter Rika aan naar buiten. Even buiten de stallen liggen verpakte balen hooi. Rika zet de kruiwagen neer, maakt de touwen los, trekt en schudt een plak van de baal en werpt die op haar kruiwagen.

olde-manegepeerd-no-1

Nadat ze dit een paar keer herhaalt vertelt ze ondertussen over de vrijwilligers. “We hebben aardig wat vrijwilligers en dat is ook nodig want we huisvesten hier nu 45 paarden, dat is in je eentje niet te doen. Daarom zijn er vrijwilligers die onder andere helpen met het uitmesten van de stallen. Ik ben ze daar erg dankbaar voor, aldus Rika”, die ondertussen het hooi verspreidt onder de dieren.

olde-manegepeerd-no-2

Ze kennen Rika zo te zien. “Oh jaaaa….. ze weten het precies, ik praat ook altijd tegen ze.”

Naast de ingang van de ruimtes, waarin de stallen zich bevinden, hangen beschrijvingen van de viervoeters. Hierop kun je lezen hoe de paarden en pony’s heten. Ook staat er een korte beschrijving bij over het karakter van het dier. Alles wat je van het dier moet weten staat er op.

olde-manegepeerd-no-3

Het is niet altijd makkelijk maar we doen door

“Gelukkig krijgen we donaties, daar kunnen we het net van redden maar het houdt niet over… We moeten op allerlei manieren creatief zijn. Zo komen er nu vanuit het buitenland mensen werken. Ik heb van een schildersbedrijf uit Ommen oude verf gekregen en dat meng ik zodat de mensen de stallen kunnen verven. Ik heb geen idee welke kleur het wordt. Ik probeer de stallen zo licht mogelijk te maken, lacht ze. Woensdagochtend krijg ik hulp van een groot aantal mensen. Komen jullie dan ook nog even kijken? Ze zijn hier rond tien uur”. Als het lukt dan gaan we woensdag nog even kijken.

“Gelukkig halen we ook nog wat inkomsten uit de Kijk en Doe dag. Elke laatste zondag van de maand kunnen mensen hier komen snuffelen tussen de spulletjes die we verkopen, ik zal jullie nog één en ander laten zien”, zegt Rika. Nieuwsgierig volgen we haar. Ze laat ons een ruimte zien waar allemaal spulletjes staan opgesteld.

olde-manegepeerd-no-4

Het is woensdag we gaan in op de uitnodiging van Rika

We zijn woensdag 11 maart terug bij het Olde Manegepeerd waar Rika een grote groep mensen verwacht van het project Europe Express. Zij gaan Rika helpen het onderkomen van de pony’s en paarden op te knappen. De wanden in de stallen worden geverfd en ook wordt er een flink stuk bestraat, zodat de dieren vanuit de stallen over een verharde weg naar het land kunnen lopen. Rika is blij met alle hulp.

De jongeren, een groep van ruim twintig mensen, variërend van achttien tot dertig jaar verblijven in Ommen bij groepsaccommodatie Olde Vechte. De Stichting Olde Vechte (1966) heeft als maatschappelijke opdracht om zich door middel van ervaringsgericht onderwijs in te zetten voor jongeren in sociale achterstand situaties. Europe Express is één van de projecten die voor de Europese Unie wordt uitgevoerd om jongeren te ondersteunen aan het sociale verkeer deel te nemen.

Om tien uur komen de eerste jongeren op de fiets aangereden. Het is fris,  ze zijn blij dat ze over zijn. Rika heeft de koffie klaar en samen met de vrijwilligers ontvangt ze de jongeren.

olde-manegepeerd-01-no

De groep wordt gecoördineerd door een medewerker van De Olde Vechte. De groep jongeren komen uit landen die vallen onder de Europese Unie. De coördinator spreekt Engels en overlegt met Rika en de groep. Er worden aanwijzingen gegeven. Iedereen staat aandachtig te luisteren. Eerst krijgen ze binnen aanwijzingen en daarna buiten.

olde-manegepeerd-02-no

olde-manegepeerd-05-no

Ook zijn ze gecharmeerd van de dieren.

olde-manegepeerd-04-no

Er wordt een rolverdeling gemaakt. Eén groep gaat binnen de wanden schilderen. De andere groep gaat zand kruien zodat er daarna bestraat kan worden. Rika wijst de mensen op overalls en andere beschermende kleding. De overalls worden aangetrokken en dan op naar de stallen. Er klinkt goede muziek in de stallen, iedereen heeft plezier en verheugt zich op de klus.

olde-manegepeerd-03-no

olde-manegepeerd-09-no

olde-manegepeerd-08-no

olde-manegepeerd-06-no

De eerste kruiwagens worden volgeschept en gestort op de plek waar bestraat gaat worden.

olde-manegepeerd-07-no

olde-manegepeerd-10-no

Rika vertelt dat ze positieve spanning voelt. Het is een stap in de goede richting voor wat ons betreft.

olde-manegepeerd-11-no

Komt u deze dieren de volgende keer bewonderen of komt u een handje helpen? Rika en haar vrijwilligers kunnen nog meer hulp gebruiken bij het verzorgen van de paarden en pony’s van Stichting ’t Olde Manegepeerd.

Bekijk de documentaire van ’t Olde Managepeerd in Ommen gemaakt door Natuurlijk Ommen.
Duur: 45 minuten

Stichting ‘t Olde Manegepeerd
Adres: Beukenlaan 2, Dalmsholte
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur
Kijk en doe dag: elke laatste zondag van de maand van 10.00 – 17.00 uur.  Let op: in december niet de laatste maar de 2e week in kerstsfeer
Meer informatie vindt u op de website: www.manegepeerd.nl

Tekst, foto’s en videoverslag: Marjolijn Rhee

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.