De geschiedenis van de Ommerschans is zichtbaar gemaakt. Op zaterdag 31 oktober kon iedereen dit aanschouwen tijdens de Ommerschans Beleefdag. In de ochtend werd er een bijeenkomst gehouden en werd de officiële openingshandeling verricht. Bezoekers werden hartelijk ontvangen op de boerderij Veldzichthoeve.

SAM_8776-ibr-no

De rijke geschiedenis van de voormalige vesting de Ommerschans is weer zichtbaar. De afgelopen weken is er volop gewerkt om een bezoek aan het gebied tot een historische belevenis te maken. De grachten zijn weer watervoerend en de bastions van weleer hebben een ‘gezicht’ gekregen. Het gaat om drie grote historische tijdlagen: de vestingstijd, de bedelaarstijd en de huidige tijd. De werkzaamheden werden aan het eind van deze maand afgerond.

Met de uitvoering van de werkzaamheden is invulling gegeven aan de visie die tijdens de participatie Ommerschans is ontstaan. In 2008 werd samen met de input van meer dan honderd inwoners van het gebied van de Ommerschans een visie opgesteld onder de naam ‘het mysterie van de Ommerschans’. Uitgangspunt was om het gebied te revitaliseren met respect voor de diverse tijdlagen. Sinds dat moment zijn er tientallen vrijwilligers in het gebied aan het werk geweest om stap voor stap de geformuleerde visie te realiseren, met ondersteuning in mankracht en middelen van diverse betrokken organisaties.

In het kader van het ‘verhaal van Overijssel’ werd het initiatief door provincie Overijssel in 2014 gewaardeerd door het toekennen van een forse subsidiebijdrage. Met dit geld werd het mogelijk gemaakt een aantal grote projecten in het gebied uit te voeren. Met het uitgraven van de grachten, het herstellen van het ravelijn en de aanleg van een aarden wal is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Natuur en de bomen vertellen weer het verhaal van vroeger. (bron: Harry Woertink)

SAM_8802-ibr-no

Na ontvangst met koffie en thee werden de aanwezigen toegesproken door Hester Maij, gedeputeerde van Overijssel, Ko Scheele,wethouder van Ommen, Henk Zomer, voorzitter van de Stichting Participatie Ommerschans en Herman Brink, provinciehoofd van Overijssel.

sprekers-ommerschans2-ibr-no
Foto: Hester Maij, gedeputeerde van Overijssel met daarnaast Ko Scheele, wethouder van Ommen en Henk Zomer, voorzitter van de Stichting Participatie Ommerschans  met rechts daarvan Herman Brink, provinciehoofd van Overijssel.

Nadat er was gesproken werd er naar de locatie gewandeld waar de officiële openingshandeling plaatsvond.

wandelen-ommerschans-ibr-noSAM_8938-ibr-no

Als openingshandeling werden er drie vlaggen gehesen als symbool voor de drie tijdslagen. Omdat Overijssel een belangrijke rol in de vestingstijd had werd daarom de vlag van Overijssel als eerste gehesen. Het was aan Hester Maij, gedeputeerde van Overijssel om als eerste de vlag naar de top te hijsen. Zij verrichtte daarmee als eerste de officiële openingshandeling.

SAM_8952-ibr-no
Foto: Hester Maij (rechts), gedeputeerde van Overijssel verrichtte als eerste de openingshandeling en hees de vlag van Overijssel naar de top.

SAM_8969-ibr-no

Nadat de vlaggen waren gehesen werd de praatpaal zichtbaar. Hester Maij demonstreerde de praatpaal door middel van trappen op een pedaal waarna er informatie werd gegeven over de Ommerschans.

SAM_8992-ibr-no
Foto: Hester Maij demonstreerde de praatpaal.

Na de openingshandeling volgde er een wandeling door het historische gebied dat onderhouden wordt door Staatsbosbeheer.

SAM_9010-ibr-noSAM_9019-ibr-no

Er werd onder andere een bezoek gebracht aan de begraafplaats van de Ommerschans.

SAM_9050-ibr-noSAM_9122-ibr-noSAM_9151-ibr-no

Na een optreden van kwakzalver Dokter Lipholt werd de wandeling voortgezet. Van 13.00 tot 16.00 uur was iedereen welkom op de Beleefdag Ommerschans. Er was een interessant en vermakelijk programma opgezet voor jong en oud. Het prachtige natuurgebied Ommerschans met haar bijzondere historie staat op de nominatie om benoemd te worden tot Unesco werelderfgoed.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Een reactie op "Officiële openingshandeling verricht in Ommerschans, geschiedenis is zichtbaar"

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.