OMMEN – Dina Poortier uit Ommen is voor haar vrijwilligerswerk op woensdag 6 januari 2016 in Ommen koninklijk onderscheiden. Dina Poortier liep woensdagochtend nietsvermoedend samen met haar broer het Streekmuseum binnen. ‘Dit gezelschap is ergens anders voor’, zei Dina toen ze het museum binnenliep.

SAM_4311-ibr-no
Foto: Dina Poortier (2e van links) loopt nietsvermoedend, vergezeld door haar broer (3e van links), het Streekmuseum binnen.

Zij werd samen met haar broer naar een plek aan een tafel begeleid. Even later kwam burgemeester Mark Boumans binnen. Dina Poortier keek verrast om.

SAM_4345-ibr-noSAM_4350-ibr-no

Tijdens een kopje koffie met een koninklijk gebakje en een mooie weergave op het projectiescherm in het museum werd het Dina al een beetje duidelijk dat het om haar zou gaan.

SAM_4337-ibr-no

Dina Poortier werd als eerste toegesproken door de heer Bemboom, voorzitter van het Streekmuseum Ommen.

SAM_4355-ibr-no

Burgemeester Boumans nam na de heer Bemboom het woord en sprak haar warme woorden toe. Hij benoemde mevrouw Poortier tot Lid in de Orde van Oranje Nassau waarna zij door de burgemeester de versierselen kreeg opgespeld, die horen bij de benoeming. De koninklijke onderscheiding kreeg Poortier (77) omdat ze zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor onder andere de Hervormde kerk, het Streekmuseum Ommen, de Historische Kring Ommen en het Hervormd Zangkoor.

SAM_4379-ibr-noSAM_4400-ibr-no

Nadat burgemeester Mark Boumans de speld had opgespeld werd het Wilhelmus gezongen waarna in een druk bezet museum drie maal een luid hoera klonk.

SAM_4410-ibr-noSAM_4412-ibr-no-idk

Hobby

Het is een grote hobby van Dina Poortier om met naald en draad kunstwerken te maken. Die variëren van kleden en kussens tot kleden. Dina verkoopt ze op verschillende markten voor goede doelen. In het Streekmuseum houdt Poortier zich vooral bezig met klederdrachten. Als mutsenmaker en naaldkunstenares verstaat Dina Poortier het vak. Het herstellen van oude klederdrachten en knip- en plooimutsen is dan ook bij haar in goede handen.

SAM_4439-ibr-no
Foto: Dina Poortier met door haar gemaakte knip- en plooimutsen in het Streekmuseum Ommen.

Bij de Historische Kring is Poortier verantwoordelijk voor de modeshows van historische kleding, onder andere op de Ommer Bissingh. Zij kleedt de levende paspoppen en voorziet het publiek bij de modeshows van deskundig commentaar. Voor alle kerken in Ommen maakte Poortier de voorhangsels van de preekstoelen en ook de collectezakken. Ze heeft meer dan 25 jaar lang de zondagsschool voor de hervormde kerk verzorgd en dat de bloemen bij de kerkdiensten na afloop bij zieken bezorgd worden. Dina Poortier is bijna 40 jaar lid van het Hervormd Zangkoor en zorgt er bovendien voor, dat de koorkleding er tiptop uitziet.

Naailessen

Als jong meisjes kreeg Dina het werken met naald en draad met de paplepel ingegoten. Ze maakte al vroeg haar eigen jurken en poppenkleertjes. Na de lagere school ging Dina naar de huishoudschool in Ommen, daarna behaalde ze haar diploma’s aan de modevakschool in Kampen. Ze geeft dan ook al naailessen. Het echte vakwerk leert ze bij Jenny Kampman aan de Bermerstraat. Na het overlijden van Kampman nam Dina in 1960 haar naailessenpraktijk over. Als Dina Poortier in 1977 stopt met het geven van naailessen opende ze op de hoek dr. A.C. van Raaltestraat/Gasthuisstraat een stoffenwinkel met de naam “Arrierpoort”. Ze verkoopt er niet alleen stoffen maar knipte ze ook op maat voor haar klanten.

Koningin van draad en naald

In 1995 sluit Poortier de stoffenwinkel om zich helemaal op haar hobby te kunnen storten en neemt het vrijwilligerswerk ter hand. Dina Poortier bekend als de kunstenares van naald en draad is trots op haar koninklijke onderscheiding en mag zich nu de Koningin van draad en naald noemen.

dina-poortier-ibr-noBron foto: Historische Kring Ommen

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.