Het is fijn dat er in de laatste dagen steeds iemand bij uw dierbare is. U kunt anderen vragen om overdag of ’s nachts te waken, zodat u even iets voor uzelf kan doen of even bij kunt slapen. Heeft u in uw omgeving niemand die hierbij kan helpen, dan kunt u een vrijwilliger van Stichting Evenmens inschakelen om bij u dierbare te blijven. Dit valt onder de vrijwillige palliatieve zorg.

Nieuw telefoonnummer Evenmens VPTZ
Evenmens VPTZ heeft sinds kort een nieuw telefoonnummer, 0548-638 839.

Evenmens VPTZ kan vrijwilligers inschakelen in tien gemeenten van Overijssel. “Wij zijn als informele organisatie een belangrijke aanvulling in het werk van andere organisaties. De meeste mensen willen graag in een vertrouwde en veilige omgeving afscheid nemen van het leven. Dit kan voor de mantelzorger en zijn of haar naaste een zware en emotionele periode zijn. Wij bieden hulp in deze laatste levensfase”, vertelt Ina Versmissen, één van de drie coördinatoren van Evenmens VPTZ. Samen met collega’s Janny Broekhuis en Jeny Flim en een grote groep betrokken vrijwilligers staat zij met liefde en verstand klaar voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten. De vrijwilligers van Evenmens VPTZ kunnen ondersteunen bij het waken, gezelschap houden en emotionele steun bieden. “Een niet te beschrijven gevoel, dat je aanwezig mag zijn in een situatie die zo kwetsbaar is”, aldus Ina.

Vrijwilliger Willy Brummelhuis uit Wijhe beaamt dit: “Ik vind het heel mooi dat ik betrokken mag zijn bij cliënt en mantelzorgers, dat zij mij het vertrouwen geven om zo dichtbij hen te komen. Ook de samenwerking met mantelzorgers en andere zorgverleners vind ik heel fijn en leerzaam. Ik doe het liefst nachtinzet. Ik zie dan de mantelzorgers of andere zorgverleners maar heel even, maar merk vaak dat mijn aanwezigheid rust geeft. En dat is een mooie ervaring. Om met zo’n kleine bijdrage zo veel te kunnen betekenen, maakt nederig en geeft veel voldoening.”

Ook vrijwilliger Albert Waterink uit Hardenberg is blij met deze vorm van vrijwilligerswerk. “Doordat bij ons het leven anders liep dan waar je eigenlijk rekening mee houdt, heeft een heftig verlies ons leven sterk beïnvloed. En op kruispunten, splitsingen of rotondes in ons leven moet/mag je altijd keuzes maken. Deze prachtige invulling heeft een extra dimensie aan mijn leven gegeven. Het intrigeert mij hoe mensen omgaan met verlies (welke vorm van verlies dan ook) als hen dit treft.”

Geschoolde vrijwilligers Alle vrijwilligers van Evenmens krijgen goede scholing. Janny Broekhuis: ”Iemand kiest hier niet zomaar voor. Vaak hebben mensen zelf iets meegemaakt of werken nog in de zorg. Een inzet wordt altijd afgestemd met alle betrokkenen. We vragen naar de wensen en behoeftes en bespreken dit met de cliënt, de naasten of thuiszorgorganisatie. De lijntjes zijn kort. Nadien bieden we naar behoefte een langere nazorg door middel van Evenmens, Samen Verder.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Evenmens VPTZ?

Wilt u uw eigen situatie bespreken? Neem dan contact op via: 0548 – 638 839. Of mail naar: info@evenmens.nl.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.