Hoog water in Ommen, we hebben er op dit moment mee te maken. Het is zondag 14 juli 2024, de hoge waterstand wordt veroorzaakt door overvloedige regenval. Door de recente zware regenval trad ook de Regge buiten haar oevers.

Er lopen twee rivieren door Ommen. De Vecht en de Regge. Als je rustig langs het water wilt wandelen in een natuurlijke omgeving dan kiezen wandelaars toch veelal voor de Regge aangezien je er volledig de rust ervaart. Bij het Bezoekerscentrum Ommen, de groene poort van Ommen, starten diverse wandelroutes waarbij je verschillenden natuurgebieden kunt beleven.

 

Vanmiddag werd er ook gewandeld bij ‘De Steile Oever’ een prachtig natuurgebied gelegen aan rivier de Regge op steenworpafstand van het bezoekerscentrum. In dit natuurgebied zijn niet alle wandelpaden begaanbaar en dat geld ook voor een gedeelte van het wandelpad dat langs de Regge loopt.

Deze toeristen komen uit de provincie Utrecht, uit Leersum en Amerongen om precies te zijn. Ik sprak met ze maar er was wel wat afstand. Ze konden de route namelijk niet zomaar vervolgen. ‘Hoe diep is het hier denk je? vroegen ze me, want ik stond aan de andere kant van het wandelpad dat ondergelopen was. Ik vertelde ze dat ik dat niet met zekerheid kon zeggen. Ik legde ze uit dat er vanuit de dode arm van de Regge een kleine stroom uitmond in rivier de Regge en dat er je normaal gesproken, bij een normale waterstand, via stapstenen de stroom kunt overbruggen. Door de hoge waterstand kon je de stapstenen niet meer zien en dat maakte het wat moeilijk. ‘We hebben al eerder de broek opgestroopt, dat was in de buurt van Kasteel Eerde’, zei één van de wandelaars.

 

‘Zullen we het er op wagen?’ Beide wandelaars hadden even overleg en de schoenen gingen uit en ze stroopten hun broek op en ja hoor… daar gingen ze. Stap voor stap, heel voorzichtig, want de stapstenen lagen wel onder het wateroppervlak en die konden ze dus niet zien. Eén van de wandelaars raakte op een gegeven moment een beetje in onbalans maar uiteindelijk ging het toch goed en bereikten ze weer vaste grond. ‘Goed voor de bloedsomloop’, zei de andere wandelaar en dat is natuurlijk ook zo. Het koude water dat tot aan de knieën kwam was verfrissend.

Eigenlijk is het niet aan te raden om door het hoge water te struinen omdat je niet weet wat je echt kunt verwachten. In dit geval lagen er stapstenen waarvoor ik ze waarschuwde, maar als je dat niet weet dan kun je akelig vallen of blessures oplopen.

De wandelaars vervolgden hun route en waren bijna na een tocht van ruim zestien kilometer bij hun fiets. Ik liep nog even met ze op. Ze hebben genoten van de wandeling.

Inmiddels is het water weer iets gezakt en kun je de stapstenen weer zien. Hoelang dat duurt dat is natuurlijk de grote vraag.
Voor informatie over wandelen en fietsen en wat er te doen is in Ommen kun je terecht bij het Bezoekerscentrum Ommen.

Dit artikel is geplaatst op maandag 15 juli 2024.
Tekst en foto’s door: Marjolijn Rhee

 

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Je bent voor meer informatie over Ommen en het Vechtdal welkom in het Bezoekerscentrum Ommen.

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden in Ommen.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.
Meer info over Verenigingen en Stichtingen.
Meer info over de gemeente Ommen

Een reactie op "Hoog water in Ommen mag de pret niet drukken"

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.