Harm van Veen uit Den Haag bracht onlangs, samen met zijn vriend Otto Vossen, een bezoek aan het Vliegermuseum Space-Art in Ommen. Harm, geboren en getogen in Den Haag, was vanaf dat hij klein was gek op vliegtuigen. Na zijn werk als o.a. slijpmachinemonteur werd hij leraar handenarbeid op een basisschool in Den Haag.

Een leerling van school vertelde eind jaren zestig aan Harm dat Gerard van der Loo, een vliegerwinkel ging openen in Den Haag, het was één van de eerste vliegerwinkels. Gerard van der Loo was fotograaf van beroep en werkte als persfotograaf in binnen- en buitenland en kwam door zijn vak als persfotograaf in contact met vliegeren en was direct verkocht waarna hij besloot een vliegerwinkel te beginnen. Harm kwam vanwege de tip van zijn leerling dus met Gerard in contact. Naast het openen van de vliegerwinkel wilde Gerard Van der Loo jaarlijks een groot vliegerfeest organiseren. Er werd een clubje gevormd en samen werd het feest georganiseerd. Harm hielp ook mee. Om op het vliegerfeest vliegers uit de hele wereld te trekken kwam Gerard met het idee om de grootste vlieger ter wereld te maken. Vliegerpapier werd geïmporteerd uit Japan want daar kwamen de beste papiersoorten vandaan.

Harm begon zelf met vliegeren en vliegers maken toen hij ongeveer vijftig was. Vliegers vond hij eerst speelgoed, hij vond het niet interessant, totdat hij kennismaakte met Gerard van der Loo en een tentoonstelling zag van een Amerikaanse beeldhouwer, die vliegers in allerlei vormen en maten maakte. Harm ging het vliegeren sinds die tijd meer zien als een soort van kunst en werd door het vliegeren gegrepen en ging zelf kleine vliegertjes maken. ‘Mensen stonden in de jaren zestig raar te kijken als je als volwassene een vlieger opliet, mensen vonden het speelgoed, dat was niet iets voor volwassenen om mee te spelen. Dat werd later anders, vliegeren en vliegers maken werd ook meer een hobby voor volwassenen’, aldus Harm van Veen die inmiddels 91 jaar oud is en nog vol enthousiasme vertelt over zijn interesse voor vliegeren en vliegertjes maken.

SAM_2379-ibr-no
Foto: Eén van Harm zijn zelfgemaakte kleine vliegertjes.

Nadat we hem vroegen wat voor vliegers hij zoal gemaakt had haalde hij een doosje uit zijn zak. Uit het doosje kwam een grappig mini-vliegertje, van hooguit een paar centimeter tevoorschijn die ook nog kon vliegen zo klein als die was.

SAM_2372-ibr-no
Foto: Harm laat zijn zelfgemaakt vliegertje vliegen in het museum.

Dit kleine bijzonder vliegertje in combinatie met het verhaal dat Harm met ons deelde maakte deze kennismaking bijzonder. Met zijn armen heen en weer bewegend steeg het vliegertje op en vloog grappig rond.

Door zijn interesse voor kleine vliegertjes maken schreef hij zelfs een boek. Voor zijn 91 verjaardag kreeg hij van zijn goede vriend Otto Vossen een bezoek aan het vlieger-museum Space-Art cadeau.

SAM_2388-ibr-no

Ook al is Harm al 91, zijn interesse voor vliegeren en vliegers maken blijft bestaan al houdt hij zich daar niet meer dagelijks mee bezig. Hij kan zich ook rijkelijk verdiepen in filosofie, waar hij veel van houdt. Het schemerde buiten, we namen afscheid. Wat een leuk gesprek in een prachtig, leerzaam museum in Ommen. We wensten Harm van Veen en zijn vriend Otto Vossen een goede reis terug naar Den Haag.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.