Eerste exemplaar voor burgemeester Mark Boumans

OMMEN – “Kamp Erika in Ommen mag geen vergeten kamp worden”. Dat stelt het historisch tijdschrift De Darde Klokke. Daarom staat het jongste nummer (178) dit keer helemaal in het teken van kamp Erika tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Kamp Erika is een zwarte bladzijde in de geschiedenis waar we niet aan voorbij kunnen”.

Begonnen in de dertiger jaren van de vorige eeuw als Sterkamp van Krishnamurti kwam het natuurgebied aan de voet van de Besthmenerberg in de oorlog 1940-1945 in handen van de Duitse bezetter. Er werden houten barakken gebouwd om gevangenen te huisvesten en het gevangenkamp kreeg de naam kamp Erika. De ontberingen voor de kampbewoners waren vreselijk. Kamp Erika was een verzamelplaats van mensen die door de Duitsers niet werden gerespecteerd. Gevangenen kwamen met de trein naar Ommen en werden lopend naar het kamp gebracht. Daar begon voor hen een donkere periode. Er werd gescholden, geschreeuwd en geslagen en wie iets durfde te zeggen werd tot bloedens toe afgetuigd. Constante pesterijen, afranselingen en intimidaties waren dagelijkse praktijk. Ook waren publieke afranselingen aan de orde van de dag. In een vuile bunker afgesloten met een luik vol uitstekende spijkers werden gevangenen dagen achtereen zonder voedsel opgesloten.

De eerste gevangenen arriveerden op 19 juni 1942. Het aantal gedetineerden bedroeg in dat jaar 1380. Door uitbreidingen van de capaciteit konden 1500 gevangen terecht op kamp Erika. Hiervan werden er 500 tewerk gesteld in Duitsland. Gevangenen uit Erika werden naar kampen in Salzgitter (Heerte) en Sieburg gestuurd. Enkelen zelfs naar Rusland (Oostfront).

darde-klokke
Foto: In aanwezigheid van de 4 mei comité eden Klazien Wienen en Hans van Bruggen werd door Sir Schokkenbroek van De Darde Klokke aan burgemeester Mark Boumans het eerste speciale themanummer over Erika overhandigd.

Slachtoffers

Musch, Van Putten en Webbink zijn namen van mensen die in koelen bloede op het kamp werden vermoord. Door langdurige mishandeling, ondervoeding en uitputting kwamen in de Tweede Wereldoorlog tientallen gevangenen om. Tot mei 1942 werd in 34 gevallen aangifte van overlijden gedaan op het gemeentehuis van Ommen. Daarnaast werden tientallen gevangenen in ziekenhuizen in de wijde omgeving opgenomen waarvan er zeker 40 eveneens stierven als gevolg van alle martelingen op het kamp. In Heerte overleden nog eens 80 gevangenen van kamp Eerde.

Het nieuwste nummer van De Darde Klokke bevat een lijst met omgekomen slachtoffers. Verder worden alle feiten en bijzonderheden over kamp Erika beschreven en ook het Joodse verhaal van het kamp belicht. Gevangenen waren mannen die in de regel kleine economische delicten hadden begaan. Later ging het om onderduikers die tijdens razzia’s werden opgepakt.

Bikker

De gevangenen werden bewaakt door landgenoten waaronder Herbertus Bikker. De geschiedenis van dit nietsontziende lid van de knokploeg wordt beschreven in het tijdschrift en verder een verhaal van een overlevende van kamp Erika. Een bijna 90-jarige Zwollenaar weigerde de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Tijdens een razzia werd hij opgepakt en moest in een colonne naar kamp Erika lopen: “Wie onderweg probeerde te vluchten werd neergeschoten”. In het zicht van de bevrijding (11 april 1945) werd een groot deel van het kamp verplaatst naar het toen bijna verlaten kamp Westerbork.

Abonnees krijgen De Darde Klokke toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij ABCombi aan de Varsenerstraat 7 in Ommen.

Tekst: Harry Woertink

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.