Evenementgegevens

Dit evenement eindigde op 01 april 2024


Het eiertikken op Tweede Paasdag, maandag 1 april 2024, vindt plaats op de Markt in Ommen. De Gemienschop van ‘Oll Ommer’ houdt deze traditie in ere. Op meerdere punten op het vernieuwde Marktplein met het nieuwe Vechtpodium kunnen vanaf 11.00 uur de hardgekookte eieren worden gekocht en kan iedereen deelnemen aan deze enige echte Ommer Paastraditie.

Wie houdt zijn of haar ei het langst heel? Neem het zoutpotje maar mee, want mocht jouw eitje breken? Geef je deze af aan jouw tegenstander, die kan dan het eitje lekker opeten. De eieren zien er niet alleen mooi uit, ze smaken ook nog eens fantastisch. Kom en doe mee! De organisatie hoopt op fantastisch mooi weer.

Paasloterij

Aansluitend vindt een Paasloterij plaats met vele fantastische prijzen van diverse Ommer ondernemers.
1 gratis lot bij aankoop van 10 eitjes
5 gratis loten bij een treetje van 30 eieren

eieren-tikken-Ommen-2015-3039-no
Foto: Eiertikken 2015.

Spelregels

Tot de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd er getikt voor het toenmalige gemeentehuis aan de Markt. Met de aanleg van de nieuwe Vechtbrug werd het evenement verplaatst naar het Kerkplein. Dit jaar is het weer voor het eerst dat het eiertikken op de Markt wordt gehouden. Iemand die wil meedoen met het eiertikken zoekt eerst een partner waarmee het ei getikt kan worden. Dan de deelnemers de scherpe kanten van het ei tegen elkaar. Vervolgens wordt stomp op stomp getikt. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft wint. “Het mooiste is om te tikken met vier personen”, legt Gerard Martens uit. “Dan herhaal je nadat er stomp op stomp en scherp op scherp getikt is deze rondes nog een keer. Vervolgens wordt er dan nog stomp op scherp getikt. Degene die zijn ei nog helemaal heel, of aan één kant heel heeft wint de eieren van de andere drie tikkers. Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen midden op geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt heb je het ei helemaal mooi stevig vast”.

eieren-tikken-Ommen-2015-3006-no
Foto: Eiertikken 2015.

 

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.