OMMEN – Het eiertikken op Tweede Paasdag vindt dit jaar plaats op de Markt. De Gemienschop van ‘Oll Ommer’ houdt deze traditie in ere. Op meerdere punten op het vernieuwde Marktplein met het nieuwe Vechtpodium kunnen vanaf 11.00 uur de hardgekookte eieren worden gekocht en kan iedereen deelnemen aan deze enige echte Ommer Paastraditie.

Wie houdt zijn of haar ei het langst heel? Neem het zoutpotje maar mee, want mocht jouw eitje breken? Geef je deze af aan jouw tegenstander, die kan dan het eitje lekker opeten. De eieren zien er niet alleen mooi uit, ze smaken ook nog eens fantastisch. Kom en doe mee! De organisatie hoopt op fantastisch mooi weer, want het Flater Pret Orkest verzorgt de muziek.

Maar liefst drie generaties Martens: Gerard, Erwin en kleinzoon Vincent, gaan enkele dagen voor Pasen met hun ouderwetse, houtgestookte kookketel aan de slag om de honderden eieren te koken en te kleuren. Het kleuren gebeurt met puur natuurlijke producten. De eieren worden in kleine aantallen gestopt in een jutezak en in kokend water gedompeld. Na ongeveer twintig minuten wordt de zak er uitgehaald. De dooier wordt niet groen wordt maar blijft nog een klein beetje week, want ze harden later alsnog buiten de kookpot. De kookketel moet een constante temperatuur houden. Geen gemakkelijke klus. “Het water moet wemmel’n, zoals wij dat zeggen”, aldus Gerard Martens. “Dat betekent dat als het water kookt, het aan de bovenkant rustig in beweging is zodat de eieren onderin niet kapot koken. Dit kun je alleen bereiken door een juiste manier van stoken. Wanneer je met gas stookt valt de temperatuur van het water goed te regelen. Met hout is dit een stuk moeilijker. Wij kiezen voor sprokkelhout Dat heeft alles te maken met de traditie. Als de gekookte eieren uit de pot gaan worden ze nog weer uitgezocht want er mag geen enkel barstje inzitten”.

eieren-tikken-Ommen-2015-3039-no
Foto: Eiertikken 2015.

Spelregels

Tot de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd er getikt voor het toenmalige gemeentehuis aan de Markt. Met de aanleg van de nieuwe Vechtbrug werd het evenement verplaatst naar het Kerkplein. Dit jaar is het weer voor het eerst dat het eiertikken op de Markt wordt gehouden. Iemand die wil meedoen met het eiertikken zoekt eerst een partner waarmee het ei getikt kan worden. Dan de deelnemers de scherpe kanten van het ei tegen elkaar. Vervolgens wordt stomp op stomp getikt. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft wint. “Het mooiste is om te tikken met vier personen”, legt Gerard Martens uit. “Dan herhaal je nadat er stomp op stomp en scherp op scherp getikt is deze rondes nog een keer. Vervolgens wordt er dan nog stomp op scherp getikt. Degene die zijn ei nog helemaal heel, of aan één kant heel heeft wint de eieren van de andere drie tikkers. Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt heb je het ei helemaal mooi stevig vast”.

eieren-tikken-Ommen-2015-3006-no
Foto: Eiertikken 2015.

Ommen uniek

Het eiertikken op Paasmaandag is een begrip tot in de wijde omgeving van Ommen. Volgens Gerard Martens is Ommen de enige plaats in ons land waar zo massaal het eiertikken wordt gehouden. “Ooit hebben ze het geprobeerd om in Dalfsen en Balkbrug ’t eiertikken tot een volksvermaak te verheffen, maar dat is daar niet gelukt”, weet Martens. “De eieren zijn overigens na gebruik bij het tikken nog heel goed eetbaar”, aldus Martens. “Dat komt omdat wij ze heel secuur koken, niet te hard, niet te zacht.” Het was Gerrit Jan Martens die er voor zorgde dat begin 1900 het eiertikken een populair spel werd in Ommen. Bij Martens ging het aanvankelijk meer om de knikkers dan om het spel. Met een aardappelmandje vol gekookte eieren in de aanslag wachtte hij bij de Vechtbrug voorbijgangers op. Zijn eieren werden vervolgens gebruikt om met elkaar een eitje te tikken. Het handeltje ging over van vader op zoon. In de oorlogsjaren lag het eiertikken bijna stel. Pas in 1952 werd de traditie weer nieuw leven ingeblazen. Dat was mede te danken aan Oll Ommer. “Gelukkig staat de Gemienschop van Oll Ommer garant. Dat houdt in dat wanneer wij door slecht weer met de eieren blijven zitten, Oll Ommer de kosten hiervan voor haar rekening neemt. De tijd en inspanning van het koken is ons eigen risico”, aldus Martens.

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.