Geniet van 16 februari tot en met 27 oktober 2019 van een nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen. Mr. H.J. van den Hoek Ostende (1929-2016) heeft met veel liefde en veel inspanning een klein fortuin aan tinnen figuren opgebouwd. Hij vond het heel belangrijk dat zijn verzameling in stand bleef, daarom liet hij zijn collectie na aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum. Naast de duizenden figuren hebben we ook een groot deel van zijn administratie gekregen. Van den Hoek Ostende was archivaris bij de gemeente Amsterdam, het verzamelen en archiveren zat hem in het bloed. Deze documenten geven een geweldig inzicht in de inspanning die het een halve eeuw geleden kostte om zo’n collectie op te bouwen. Daar kunnen we ons tegenwoordig met internet, kleurenfolders en de Europese Unie met zijn Euro, nauwelijks nog een voorstelling van maken. Je bestelde destijds haast in den blinde, je wist niet veel meer dan de naam en de prijs van het figuur, de formaliteiten om een bestelling vanuit het buitenland te laten verzenden waren eindeloos en het duurde vaak maanden voor de figuren bij je thuis werden afgeleverd.

Dit levenswerk staat nu tentoongesteld in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen. Een wereld van prachtig beschilderde tinnen figuren, die een sterk verkleinde weergave van de werkelijkheid zijn, maar ook van de maatschappelijke hiërarchie. Hier ben jij groter dan de in tin gegoten sultan, keizer, koning, of veldmaarschalk. Hier telt alleen genieten van en verbeelding over dat wat je ziet.

Ooit stond de heer Van den Hoek Ostende met zijn neus gedrukt tegen de etalageruiten van, gerespecteerde, maar nu verdwenen speelgoedmagazijnen. Vol verlangen kijkend naar die begerenswaardige tinnen soldaten. Nu kunt u dat doen voor de aanlokkelijk ingerichte vitrines van het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

Aanlokkelijke nostalgie, artistieke verrukking of boeiende geschiedenis. De kleine, kleurrijke, tinnen figuren komen aan veel gevoelens tegemoet.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen.
Eén deel van de tentoonstelling vertelt het verhaal van Napoleons ‘Grande Armee’ en het andere deel van de tentoonstelling laat de verscheidenheid zien van veelal exotische tinnen figuren uit heel Europa en daarbuiten, van wel meer dan honderd ateliers.

De Napoleontische figuren zijn deskundig per onderdeel geëxposeerd om de organisatie van dat gigantische leger te laten zien. Wat voor ons nu een overzicht is van indrukwekkende en kleurrijke uniformen, uit de rijkste periode van de uniformgeschiedenis, was toen functioneel. Aan die verschillende kleuren en vormen, aan die vaandels, troms en hoornsignalen konden soldaten zich oriënteren in de mêlee van vechtende militairen, lawaai en dichte kruitdampen.

Alleen vanwege de kleine maat van deze tinnenfiguren en de rijkheid van deze schenking is zo’n volledige weergave van Napoleons leger mogelijk.

Het andere deel van de tentoonstelling is heel internationaal met veel diverse figurenscènes uit verschillende tijdsperioden.

Prominent aan het begin van de tentoonstelling staat een enorme sprookjesachtige vorstenoptocht met rijk versierde olifanten, kamelen en paarden. De ‘Delhi Durbar’ in India. Deze stoet geeft de bezoeker de mogelijkheid om zich een voorstelling te maken van dit extravagante evenement ter gelegenheid van de kroning van de Britse Edward V tot keizer van India, in 1911. Destijds koste de organisatie van dit evenement al een miljoen pond.

Ook staat er een rijtoer van de Britse koningin Elizabeth in haar koets, voorafgegaan en gevolgd door ere-eskortes. Hier kan je rustig kijken en flitst de stoet niet voorbij. En het zicht wordt niet ontnomen door dichte hagen van hoofden voor je.

Er staan ook scènes die je mee terug nemen in de tijd, zoals een nostalgische Spaanse legertros met door paarden en ezels getrokken karren. Dat doet ook de expositie van de Krimoorlog (1853-1856). Dit was de eerste oorlog waarvan oorlogscorrespondenten verslag deden. Waar die correspondenten over schreven is hier te zien in miniatuur. Zoals de charge van de Britse lichte cavalerie die werd neer gemaaid door Russische kanonnen, door verkeerd begrepen orders. Luitenant Tryon die sterft in de armen van sergeant Hicks bij gevechten om de loopgraven van Sebastopol en Florence Nightingale die de erbarmelijke gezondheidszorg tijdens deze oorlog moest organiseren.

Tegelijk met de inrichting van deze tentoonstelling is ook een deel van het museum nieuw ingericht.

Zie voor openingstijden: www.tinnenfigurenmuseum.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.