Het is het tweede jaar dat Lisa uit Ommen druk is met de Ommer Bissingh. Ik sprak met haar aan de Vecht bij het oude gemeentehuis, één van de mooiste historische panden in het centrum van Ommen.
De Bissingh is natuurlijk een begrip in Ommen en ver daarbuiten. Van heinde ver komen bezoekers naar de Bissingh, de grote jaarmarkt op de tweede dinsdag van juli.
‘Ja, zegt de negenentwintig jarige Lisa, tegenwoordig vindt de jaarmarkt niet meer plaats op De Voormars, maar in het centrum van Ommen. Tijdens de ‘jaarmarkt’ is er braderie en een standwerkers concours. Ze vertelt verder dat op de avond voorafgaand aan de jaarmarkt de Bissingh wordt ingeluid. Deze feestelijke opening vindt plaats bij het Vechtpodium op de Markt, waar ook optredens van artiesten zullen zijn. Als je het programma wilt bekijken bezoek dan de website ommerbissingh.nl. Dennie Christian en Marvin De Geest geven een optreden tijdens de feestelijke openingsavond’.

Foto: Lisa van de Ommer Bissingh.Wat voor werkzaamheden verricht je voor de Stichting Ommer Bissingh Zomerevenementen en hoe ben je erin gerold?
(Ik zie een lach op haar gezicht verschijnen) Lisa lacht en ze vertelt ‘lk ben verantwoordelijk voor de PR. Ik verzorg onder andere de website en de sociale media posts op Instagram en Facebook. Ik had nog nooit iets op een website gezet dus ik moest het nog allemaal leren maar door het kijken naar YouTube filmpjes heb ik veel geleerd en is het me gelukt. We zijn halverwege juni gestart met TikTok, dat met name bij de jeugd erg leeft.

En ja, hoe ben ik erin gerold…. Ik nam steeds vrij voor de Ommer Bissingh omdat ik het altijd geweldig vond. Mijn vriend is eerst in het bestuur gekomen en heeft de internationale dag georganiseerd. Ze zochten iemand voor de PR want de persoon die dat deed ging er mee stoppen. Ze hadden al eens wat van mij voorbij zien komen op social media en kenden me van de Ommen Alert App die ik jaren geleden heb opgezet. Dat doe ik trouwens niet meer, dat heeft een ander overgenomen maar het bestaat nog steeds.

Hoe ziet De Bissingh als organisatie er uit?
‘De Stichting Ommer Bissingh heeft een bestuur en verschillende commissies. Iedereen binnen de Stichting werkt als vrijwilliger. Ik denk dat de organisatie op dit moment uit 35 vrijwilligers bestaat. Dankzij onze vrijwilligers en niet te vergeten onze sponsoren kunnen we de Bissinghdagen organiseren. Zonder sponsoren en vrijwilligers is er geen Bissingh.

Toen ik Lisa vroeg of er voldoende vrijwilligers zijn zei ze: ‘Ja hoor volgens mij is er geen tekort aan vrijwilligers, als er mensen zijn die mee willen helpen dan zijn ze natuurlijk altijd welkom om zich aan te melden. Je moet best wel veel doen op een Bissinghdag, het is altijd handig als je meer mensen hebt, ook om te sparren over nieuwe dingen. De contactgegevens staan op de website.

De Bissinghdagen, wat kunnen we verwachten?
De Bissinghdagen zitten als volgt in elkaar: we hebben eerst dus de feestelijke opening, twee zaterdagen een kofferbakverkoop met een kinderbraderie, waarbij op één zaterdag ook een kledingruilbeurs wordt gehouden. En dan heb je nog zes Bissingh-woensdagen. Elke woensdag heeft een bepaald thema. Het eerste weekend van september vindt het bekende Blaasorkestenfestival plaats waarbij verschillende korpsen vanuit allerlei plaatsen aanwezig zijn en het publiek in de binnenstad vermaken met muziek. Dat is altijd een hele happening waarbij men ook al op tijd naar Ommen komt om een plekje te scoren op de gezellige terrassen.

Wat zijn de drukste Bissingh-themadagen?
‘Alle Bissinghdagen worden druk bezocht, toch denk ik dat De Landbouwdag en de Internationale dag wel het drukst zijn. De Internationale Dag brengt verschillende culturen samen, dat is een heel mooie dag die veel mensen naar Ommen brengt.

Naast de Internationale Dag is De Landbouwdag natuurlijk ook geweldig met o.a. de kalverkeuring en de fietstocht langs boerenbedrijven. Maar goed, alle themadagen zijn mooie dagen die je niet mag missen.

Kun je iets vertellen over de muzikale avondprogramma’s?
‘Het avondprogramma op de avond van de opening van de Ommer Bissingh en de zes Bissingh-woensdagen zijn gevuld met muziek en dat wordt georganiseerd door de horecavereniging Uit in Ommen. Het programma wordt zelfstandig door de vereniging verzorgd. Uiteraard nemen we het muzikale programma mee op de website van de Ommer Bissingh. Het lijkt dan misschien zo dat wij als Ommer Bissingh deze muzikale avonden organiseren maar dat is niet zo. Iedereen zegt wel we gaan ’s avonds naar de Bissingh toe maar eigenlijk is het ’s avonds ‘we gaan naar Uit in Ommen toe’. De credits gaan dan ook echt in dat geval naar ‘Uit in Ommen’. Door de inzet van de horecavereniging worden de avonden op de Bissingh-woensdagen muzikaal ingevuld en feestelijk en gezellig afgesloten.

Hebben jullie als Stichting nog ambities voor de komende jaren?
‘We gaan gewoon op deze voet verder want alle dagen zijn drukbezocht en het loopt gewoon goed. Toch zal er wel wat vernieuwing komen en dat is ook wel goed.Als je één woord mag noemen als je aan de Bissingh denkt?

Lisa moest wel even denken maar toen kwam het woord ‘gezelligheid’ Gezellige dagen voor iedereen.

Wat drijft je om dit te doen?

‘Ik vind het belangrijk om iets te doen voor anderen, ‘k kan niet stilzitten en wil me graag ergens voor inzetten, me nuttig maken, voor Ommen iets betekenen.
Foto: Lisa: ‘Gezellige dagen voor iedereen’.

Plekje gevonden

We zaten tijdens het interview dat ik met Lisa had op het terras van Grand Café de Veghte. Het Grand Café is net als het Nationaal Tinnen Figuren Museum en Kunsthandel Mark Smit gevestigd in het oude gemeentehuis van Ommen aan de Vecht.Het was een leuk gesprek en volgens mij denken we er hetzelfde over: ‘Kom gezellig naar de Ommer Bissingh, bekijk het programma op ommerbissingh.nl en ga ‘Uit in Ommen’. Je bent van harte welkom. Het wordt weer supergezellig.

Geschreven door: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Je bent voor meer informatie over Ommen en het Vechtdal welkom in het Bezoekerscentrum Ommen.

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden in Ommen.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.
Meer info over Verenigingen en Stichtingen.
Meer info over de gemeente Ommen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.