Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 november wordt sporthal De Slaghen in Ommen gebruikt als crisisopvanglocatie voor maximaal 70 vluchtelingen. De gemeente Ommen organiseert deze tijdelijke opvang. In deze periode kan de sporthal niet worden gebruikt door de reguliere gebruikers.

Crisisopvang is nodig omdat de huidige migratiestroom naar Europa dermate hoog is dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet voldoende capaciteit heeft om iedere vluchteling die Nederland binnenkomt een opvangplaats te bieden. Daarom vraagt het COA gemeenten crisisopvang te bieden. Dit betekent een kortdurende opvang van vluchtelingen op een tijdelijke locatie.

Burgemeester Mark Boumans: “Nederland heeft te maken met een enorme instroom van vluchtelingen en een groot tekort aan opvangplekken. Daarom is crisisopvang nodig. Ik vind eigenlijk dat we de opvang op een andere manier moeten organiseren. Daar wordt nu binnen de Veiligheidsregio IJsselland aan gewerkt, zodat we als gezamenlijke gemeenten een oplossing voor de langere termijn kunnen bieden. Tot die tijd mogen we niet met de rug naar deze vluchtelingenproblematiek toe staan en zullen we ook ons steentje bijdragen. Daarom hebben we aangeboden om volgende week crisisopvang te bieden.”

Sporthal De Slaghen

Er is gekozen voor sporthal De Slaghen omdat deze hal in korte tijd geschikt te maken is voor crisisopvang. In verband met de crisisopvang kan de sporthal van zondag 22 november tot en met zondag 29 november niet gebruikt worden voor sportactiviteiten. Vanaf maandag 30 november kan de sporthal weer regulier gebruikt worden. Gebruikers van de sporthal zijn door de gemeente geïnformeerd.

Over de crisisopvanglocatie

In de sporthal worden bedden geplaatst en de hal wordt voorzien van basisvoorzieningen, zoals  sanitair, catering en medische zorg. Voor de begeleiding van de vluchtelingen zijn in de sporthal 24 uur per dag mensen aanwezig. Er is ook 24 uur per dag beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie. Verder zijn tolken aanwezig om te zorgen dat de communicatie soepel verloopt.

Mark Boumans: “We bieden de vluchtelingen binnen de mogelijkheden die we hebben een zo goed mogelijke opvang met in ieder geval de basisvoorzieningen. In Ommen bieden we in recreatiecentrum Besthmenerberg al tijdelijke opvang. Onze ervaringen daarmee zijn goed. Met deze crisisopvang laten we opnieuw ons sociale en humane gezicht zien. Ik snap dat het voor de gebruikers van de sporthal misschien lastig is dat zij de hal volgende week niet kunnen gebruiken, maar we rekenen op hun begrip en op het begrip van onze inwoners en ondernemers. Het zou mooi zijn als er uit de samenleving initiatieven komen voor activiteiten voor de vluchtelingen, zodat we met elkaar het verblijf voor onze gasten in Ommen zo prettig mogelijk kunnen maken.” 

Mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger of bijvoorbeeld samen met een vereniging een activiteit willen organiseren, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar vluchtelingen@ommen.nl. Op het moment dat de gemeente gebruik wil maken van het aanbod, wordt contact opgenomen.

De meeste vluchtelingen hebben een lange reis achter de rug en zijn vermoeid. De gemeente vraagt inwoners om hen rust te gunnen en om die reden weg te blijven bij de sporthal. In eerste instantie zijn geen spullen zoals kleding of speelgoed nodig. Als dit wel nodig blijkt, doet de gemeente hiervoor een oproep.

Bereikbaarheid gemeente

Op www.ommen.nl/opvang is meer informatie te vinden over de opvang in sporthal de Slaghen.

De gemeente is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529 (geen netnummer nodig). In verband met de crisisopvang is de gemeente de komende dagen ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar op telefoonnummers 0523 – 289 636 en 0523 – 289 185:

– Donderdag 19 november 2015: 17.00 – 22 .00 uur
– Vrijdag 20 november 2015: 17.00 – 22.00 uur
– Zaterdag 21 november 2015: 11.00 – 15.00 uur
– Zondag 22 november 2015: 11.00 – 15.00 uur

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.