Op vrijdagochtend 28 augustus 2015 werd het convenant Ommen Gewoon Gezond getekend door scholen, organisaties uit de gezondheidszorg, sport en spel verenigingen die zich op de Voormars in Ommen hadden verenigd. Er werd o.a. kort gesproken over hoe belangrijk bewegen en gezond eten en drinken er toe doet.

Huisarts Paul Habets, initiatiefnemer van Vitaal Vechtdal, geeft aan dat hij dertig jaar huisarts is en ziet dat de gemiddelde leeftijd waarop de suikerpatiënt binnenloopt van ongeveer 65 naar pak hem beet 50/45 jaar gegaan is. ‘Als we daaraan iets willen veranderen dan zitten we met de zorg altijd achteraan in de rit. Suikerziekte, astma, Copd, hart-en vaatziekten, zeg maar de welvaartsziektes, die krijg je niet een dag voordat je naar de dokter gaat, die bouw je eigenlijk dertig/veertig jaar daarvoor op.’, aldus Paul Habets.

SAM_4359-ibr-no
Foto: Huisarts Paul Habets. ‘Bij het terugdringen van verschillende welvaartsziekten zit de zorg meestal achteraan in de rit’, benadrukte Paul Habets.

Gewoon gezond is eigenlijk een tegenstelling in zichzelf vindt wethouder Ko Scheele. ‘Want wie wil er nou niet gezond zijn, dat wil toch iedereen? Om gezond te zijn en te blijven moet er wel iets extra’s gebeuren. Bewegen ligt erg voor de hand maar het is niet alleen een kwestie van bewegen het is ook een kwestie van goede voeding en goed drinken. We weten daar veel van maar we moeten daar ook nog veel over communiceren. Want weet u dat u als u een banaan eet ongeveer 20 minuten moet bewegen? Sinds kort weet ik dat. In bananen zitten veel calorieën’, aldus Ko Scheele. Ook benadrukte hij nog eens dat Ommen drinkwatergemeente is en het drinken van drinkwater erg gezond is.

ommen gewoon gezond ibr no

Het is belangrijk om gezonde voeding te nemen en voldoende te bewegen. Mensen bewuster te maken en voornamelijk kinderen van jongs af aan te leren hoe je gezond kan leven. Mensen brengen veel tijd door op o.a. school, bij een vereniging en/of op het werk of thuis en relatief weinig uren in de gezondheidszorg. Daarom wordt er van alles ondernomen om extra aandacht te vragen voor een gezonde levensstijl op plaatsen waar mensen het meest verblijven. Organisaties kregen onder andere een banner mee van Ommen Gewoon Gezond.

Wethouder Ko Scheele zette namens de gemeente Ommen zijn handtekening onder het convenant.

SAM_4380-ibr-no
Foto: wethouder Ko Scheel ondertekende namens de Gemeente Ommen het convenant Ommen Gewoon Gezond.

De ondertekening vond plaats voorafgaand aan het Nederlands Kampioenschap Inline Skaten op de weg in Ommen. Met de ondertekening van het convenant geven zij aan dat de gezondheid van jongeren in een gezonde omgeving van hun ouders van groot belang te vinden. Zij richten zich op vijf speerpunten:

– Bewegen (30 min. per dag / jongeren 60 min. per dag)
– Water drinken (i.p.v. zoete dranken)
– Eten van groente en fruit
– Dagelijks een gezond ontbijt
– De gezonde keuze mogelijk maken

De ondertekening werd gevierd met diverse gezonde activiteiten zoals springkussens, een stormbaan en een DJ. Aanwezigen genoten van een gezonde lunch die na de ondertekening werd aangeboden.

SAM_4387-ibr-no
Foto: aanwezigen werd een gezond lunch aangeboden waaronder een broodje gezond.

De gezamenlijke partijen (zowel publiek als privaat) slaan de handen ineen en zetten zich drie jaar samen in voor een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Zij spreken de intentie uit om gezond gewicht bij kinderen en jongeren te realiseren en een gezond leven voor jeugd, jongeren en hun ouders gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.

SAM_4381-ibr-no

Zij spreken ook de intentie uit om na deze 3 jaar de samenwerking voort te zetten, omdat gedragsverandering waardoor kinderen en jongeren een gezonde leefstijl krijgen en houden op langere termijn wordt gerealiseerd.

Foto en tekst: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.