OMMEN/HAAKSBERGEN – Ze hebben in de twintig jaar dat ze meedraaien intussen op de meest uiteenlopende locaties gespeeld. Maar het theater? Dat is nieuw voor de classicrockformatie The Marshalls. Deze band – met in de gelederen gitarist Robert Bouwhuis uit Ommen – viert zaterdag 29 februari z’n twintigste verjaardag in theater De Kappen in Haaksbergen. Ze gaan op een hele speciale wijze rocken op het pluche. Met behalve tal van oud-bandleden onder anderen voormalig Jovink-gitarist Gorro en de zingende politica Sabine Uitslag.

Ooit, zo rond de millenniumwisseling, kwamen vijf muzikanten op het idee een bandje op te richten. Met als uitgangspunt de nummers te spelen die ze in een grijs verleden als puistige puber op hun tennisrackets voor de spiegel stonden te playbacken. Vandaar een repertoire met stuk voor stuk rockklassiekers. Van onder meer Status Quo, Led Zeppelin, Deep Purple en – nummers uit een iets later tijdperk – Van Halen en Metallica.

Uiterste houdbaarheidsdatum

“Maar we hadden nooit gedacht dat we twintig jaar later nog steeds zouden bestaan”, vertelt Gerard te Rietmole, zanger en daarmee ook meteen voor een groot deel verantwoordelijk voor het geluid van de band. “Ga maar na, heel veel bandjes houden het na een paar jaar wel weer voor gezien. Meestal is de uiterste houdbaarheidsdatum dan wel verstreken.”

Bij The Marshalls liep het echter net even anders. Gitarist Robert Bouwhuis uit Ommen: “Misschien wel juist doordat we nummers spelen, waar we als bandleden stuk voor stuk achter staan. En niet alleen wij. Doordat onze optredens een feest der herkenning zijn, reageert het publiek vaak enorm enthousiast. Dat geeft je als muzikant extra adrenaline. Genoeg ingrediënten dus voor leuke optredens. En dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom we het als band zo lang hebben volgehouden.”

Diverse bezettingen

Al is Te Rietmole de enige die vanaf het allerprilste begin van de partij was. “Toch valt het aantal bezettingen reuze mee. Zeker als je het uitspreidt over de jaren”, aldus Bouwhuis. “Dat is ook de reden waarom tijdens ons verjaardagsfeestje vrijwel alle oud-bandleden van de partij zijn. We treden die avond namelijk op in meerdere oud-samenstellingen van The Marshalls. Waardoor op een gegeven moment ook de ‘oer-leden’ weer samen op het podium staan.”

Hele land door

In die twee decennia hebbe ze al heel wat podium gezien, verspreid over het hele land. “Van de Zeelandhallen in Goes tot diep bovenin Groningen. En van de Zwarte Cross en tal van motorparty’s tot illustere popzalen als de Dru in Ulft en 013 in Tilburg. “Met soms duizenden mensen voor onze neus”, aldus Te Rietmole. “Dat zijn vanzelfsprekend toch wel de krenten in de pap. Al zijn grote aantallen overigens lang niet altijd zaligmakend. Soms hou je aan optredens in de kleinste kroegjes juist de leukste herinneringen over.”

Op het pluche
Maar in het theater? Daar waren ze nog niet eerder te zien en te horen. “Toen we door De Kappen werden benaderd voor een optreden zeiden we meteen tegen elkaar dat we er dan ook een bijzonder feest van wilden maken. Waarop het idee ontstond om ons verjaardagsfeestje te vieren. Samen met oud-bandleden en enkele gastartiesten. Jovink-gitarist Gorro, die ons ooit een keer uit de brand hielp toen een van onze gitaristen op het allerlaatste moment geblesseerd raakte. En Sabine Uitslag, die in het verleden al enkele malen spontaan bij ons enkele nummers kwam mee rocken. We vonden dat ze die avond niet mochten ontbreken.”

Het wordt dus rocken op het pluche. Te Rietmole: “Nou, een groot deel van de stoelen gaat eruit. Dat past wat meer bij een band als de onze. Maar voor wie die avond wil zitten: dat kan ook. Haha, en dat is dan misschien ook wel weer handig voor een band die twintig jaar meedraait. Immers, ons publiek wordt navenant ouder. En ja, die vinden het dan misschien wel prettig om te kunnen zitten.”

Het optreden van The Marshalls in theater De Kappen begint om 20.00 uur. Voor kaarten: www.dekappen.nl

Dit bericht is geplaatst door: Marjolijn Rhee

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.